En tapt barndom
Artikkel – André Trannum
Det mørke nett er et sted der man kan skjule sin aktivitet ved hjelp av kryptering og blir ofte sett på som et fristed for kriminelle. Man kan kjøpe narkotika, våpen, bestille hacking og spionasje og det blir til og med brukt til menneskehandel av barn.
Det blir stadig rapportert om misbruk av barn i form av seksuell utnyttelse, barneporno og bestillingsvoldtekt over nett der barn blir voldtatt live etter ønske gjennom chatrom og webkamera. Dette skjer over hele verden og det foregår ofte på det mørke nettet der folk kan skjule sin identitet for å unngå å bli tatt for det.
Sexturisme på nett
Internett har gjort det mye enklere å gjennomføre disse grusomme handlingene mot barn. Man kan sitte trygt og godt hjemme i leiligheten sin og trykke seg inn og bestille overgrepsbilder av mindreårige på noen sekunder. Det er ofte i fattige land at dette er mest omfattende, og de fleste av oss har jo hørt om sexturisme.
Som om ikke det er forferdelig nok, så kan du nå gjøre dette hjemmefra over the dark web så å si anonymt. Og selv om det foregår over nettet, så er det fortsatt like straffbart og barnet lider like mye. Barnet får traumer som det kan ta et helt liv å leve med og det er skadet for alltid.
Men hva er så et barn? Ifølge barnekonvensjonen: «I norsk juridisk forstand menes med «barn» personer under 18 år. Begrepet «unge» brukes ofte om personer opp til 25 år.» Så det er mange som faller under denne kategorien. Og i andre land der de har litt «løsere» systemer så er det mye enklere å kunne utnytte denne situasjonen, da barn sjeldent har rettigheter eller loven på sin side.
Også i Norge
Men det er ikke bare i utlandet det skjer overgrep mot barn, det finnes i aller høyeste grad her i Norge også. Det er ikke lenge siden NRK skrev om en 56 år gammel onkel som filmet sine egne overgrep mot et spedbarn på bare 16 måneder. Der moren til barnet var svært frustrert over den lave straffen mannen fikk. Han fikk bare 3 år i fengsel, mens barnet må leve med dette for alltid.
Her til lands skjer misbruk av mindreårige mye mindre synlig, noe som kan gjøre det vanskeligere å oppdage, men til forskjell fra flere andre land så har vi barnekonvensjonsloven og egne regler og rettigheter for barn – som da stiller sterkt. For eksempel hvis man skal jobbe med barn her til lands så er man nødt til å ha politiattest, og barnekonvensjonen sier følgende om dette:
«For å beskytte mindreårige mot personer som er uegnet til å ha oppgaver overfor mindreårige, er det innført krav om politiattest på en rekke områder (ansatte i asylmottak, lovbestemte organer i den norske kirke mv.) som er regulert i politiregisterloven.»
Organisasjoner prøver å forhindre misbruk
Vi har også forskjellige organisasjoner som jobber aktivt for å bekjempe og motvirke seksuell utnyttelse og misbruk av barn, deriblant Redd Barna og Ecpat Norge. De jobber på forskjellige måter ved å spre informasjon om temaet, oppfordrer til nettvett hos unge, hjelper dem med å slette uønsket og ulovlig innhold som er blitt spredd på nettet og barna får noen de kan snakke med om problemet uten å bli dømt eller å føle seg dømt. Dette er bare noen av tiltakene de har.
NRK Super har også sin egen serie for barn og unge om hva som er greit og ikke greit å gjøre mot barn som heter Overgrep. Vi får bare håpe at det blir enklere for politiet og organisasjonene som jobber mot seksuell utnyttelse og misbruk av barn å ta de skyldige, og at rettighetene til mindreårige blir styrket i de landene der de ikke har noen rettigheter.
Har du eller noen du vet om blitt utsatt for overgrep så kan du ringe til:
Alarmtelefonen for barn og unge:
- Tlf: 116 111 (alltid åpen)
- Mail: alarm@116111.no
- Mer info på: https://www.116111.no/