Bokklubben Silk Road

Artikkel - Hanna Nicholas

Bøker er kanskje ikke det første man forbinder med dybnettet, men i 2011 fikk litteraturen en sentral plass blant internettets lovløse på nettsiden Silk Road. Side om side med narkotikahandel, og hvitvasking drøftet nettstedets brukere bøker nøye utvalgt av forumets leder, Dread Pirate Roberts.

Foto: Sanjeevan Satheeskumar / Unsplash

Foto: Sanjeevan Satheeskumar / Unsplash

Silk Road ble utviklet av en da, ukjent person ved aliaset Dread Pirate Roberts i 2011, og lansert samme år. Det notoriske nettstedet er mest kjent for sin virksomhet som handelsplass for kjøp og salg av narkotika. Nettstedet benyttet seg av krypteringsverktøyet Tor, og brukere fra hele verden kunne dermed surfe sidene anonymt.

I 2013 ble den amerikanske datautvikleren Ross Ulbricht pågrepet av FBI. Ulbricht, som viste seg å være Dread Pirate Roberts ble, i 2015 felt på syv punkt, deriblant narkotikahandel og hvitvasking.  Han ble dømt til ubetinget livstid i fengsel.

Lesesirkel

Bokklubber er i vinden, og en rekke kjendiser har skapt sine egne lesesirkler. Celebre navn som Oprah, Reese Witherspoon og Emma Roberts har alle viet skjermplass til litteraturens verden. Følgere oppfordres til å lese, og drøfte bøker selektert av kjendisene selv.

Slik fungerte også den mindre kjente gruppen på Silk Road. Det er kanskje noe overraskende at noe så tilsynelatende trivelig, og uskyldig som en lesesirkel skulle blomstre side om side med internettets underverden, men det skulle vise seg å være mange leseglade brukere på det ulovlige nettstedet. Klubbens leder var ingen ringere enn Dread Pirate Roberts, og forumet skapte stor engasjement. Den drøftede litteraturen skilte seg naturligvis i stor grad fra allmenninteressen, og hadde mindre fokus på romaner, og mer på omstridte bøker som ‘The Anarchist Cookbook’ på leselisten.

Dypnettet forsvares ofte med argumentet om fri informasjonsflyt. Dette omfatter også litteraturens verden, og har bidratt til den ulovlige opplastingen og spredningen av tusenvis av e-boktitler.

Foto: Aliis Sinisalu / Unsplash

Foto: Aliis Sinisalu / Unsplash

Piratkopiering, et problem?

Nettstedet Good E-Reader skriver at piratkopiering av bøker er et økende problem. Den amerikanske bokbransjen tapte over 300 millioner dollar i forfatterinntekter i 2018, og at det er de i aldersgruppen 30-44 år som er de største synderne, og står for 47% av alle ulovlige nedlastninger, i følge en undersøkelse utført samme år. Mens pris ofte er oppgitt som en medvirkende årsak til ulovlige nedlastninger, røper undersøkelsen at pris trolig har mindre å si, da nedlasterne har en gjennomsnittlig husholdningsinntekt på 60-90,000 dollar i året.

Anbefaler fra fengsel

Tilværelsen som innsatt har ikke stoppet Ulbricht fra å dyrke sin interesse for litteratur, og han anbefaler jevnlig nye leseopplevelser til sine 46,000 Twitter-følgere. Anbefalingene handler i mindre grad om konspirasjonsteorier, og faller heller innunder temaer som fysikk, filosofi og sci-fi. «Permanent Record», selvbiografien til den kjente varsleren Edward Snowden, har også fått en shout-out. Alle bøkene er tilgjengelige for salg i lovlig kanaler.