Meta fjerner faktasjekk - Ønsker å fremme ytringsfriheten
Nyhetsartikkel - Lone Svenstrup
FAKE News – Deepfake Graffiti
Foto: Leica R7 / Unsplash
Meta fjerner uavhengig faktasjekk på deres plattformer. En av årsakene til dette er fordi de mener at utenforstående eksperter kan være partiske, og at for mye av innholdet ble faktasjekket. En annen grunn for endringen er valgresultatet der Donald Trump ble valgt som USAs nye president.
Ved begynnelsen av det nye året kom beskjeden fra Meta om at de nå vil fjerne uavhengig faktasjekk av innlegg publisert på deres plattformer. Hovedoppgaven for mekanismen som selskapet har brukt har vært å hindre at falskt innhold sprer seg og når store deler av brukerne. Det nye systemet som blir innført vil gi makten til brukerne, der det blir deres oppgave å melde fra om innhold de syns mangler kontekst, grunnlag eller er villedende på noen som helst måte.
X var først ut
Hovedoppgaven for funksjonen som nå fjernes har vært å hindre spredning av falsk informasjon på plattformen.
Illustrasjon: Misinformation on the web / Carlos PX / Unsplash
Etter forretningsmannen Elon Musk kjøpte plattformen X, tidligere kjent som Twitter, kvittet han seg kort tid etter med de systemene for faktasjekk som plattformen tidligere hadde brukt. I fjor sommer skrev The New York Times om det nye systemets effektivitet. Den tidligere faktasjekken ble byttet ut med “Community Notes”. Her skriver en gruppe brukere fact-checking labels, for så å stemme over om de er nyttige. De som blir godkjent samles opp som villedende innlegg av en algoritme. Ifølge informasjon om X sitt syn på det nye systemet, mener plattformen at den er effektiv og fungerer slik den skal. Spesielt med tanke på valget som var i høst.
Under presidentvalget i USA i høst ønsket X at brukerne skulle moderere og melde fra om falske nyheter knyttet til valget. Til tross for tillit til det nye systemet ble det likevel spredd mengder med falsk informasjon om visepresident Kamala Harris og hennes rett til å stille til valg. Et av innleggene ble sett over 137 000 ganger. Etterhvert ble det markert med uriktig informasjon av en bruker, men ikke alle innlegg med liknende informasjon ble fanget opp av det nye systemet melder The New York Times.
Meta mener de ønsker å verne om ytringsfriheten
I følge NRK var det like etter nyttår at Meta valgte å følge i X sine fotspor ved å kvitte seg med de gjeldende systemer for faktasjekk på blant annet Instagram og Facebook. Metas sjef for globale saker, Joe Kaplan, mener X har hatt suksess med den nye metoden. Dette er på tross av feilinformasjonen som ble spredt om Harris under valgperioden.
Meta ønsker i tillegg å fjerne restriksjoner på temaer som kommer opp i samfunnsdebatten og heller fokusere på terrorisme, narkotika og overgrep mot barn, melder NRK. Temaer som Meta ønsker å styre unna er for eksempel innvandring og kjønn. I følge VG, ønsker selskapet enda større sikkerhet rundt fjerning av innhold.
Valget var en vending
Nå som faktasjekken fjernes har det blitt diskusjoner om hvordan dette vil påvirke innholdet på plattformen.
Illustrasjon: Stamp of fake news on paper / FUJIFILM, X-T30 / Unsplash
Det er ikke en overraskelse at beskjeden om faktasjekken kom i så kort tid før Donald Trump ble USAs nye president den 20. januar. Tidligere har republikanere kritisert selskapet for å politisere for mye av sitt innhold, samt favorisere demokratene. Sjefen for Meta, Mark Zuckerberg, har selv kommentert saken og innrømmer at høstens valg hadde en innflytelse på selskapets avgjørelse.
- Det siste valget føles også som et kulturelt vendepunkt der man igjen prioriterer ytringsfrihet.
- Mark Zuckerberg, i publisert video
Kan føre til mer ekstreme holdninger
Nå når de gamle systemene for faktasjekk blir fjernet har det vært diskusjoner om hvordan dette vil påvirke innholdet på plattformene, samt brukerne. I følge The New York times, vil falske nyheter spre seg enda raskere. En av årsakene vil være at det politiske spekteret på plattformen må enes om hvordan innholdet kan godkjennes. Avisen trekker frem eksempler som omhandler innlegg om innvandring. Her ble bare 471 av 8000 faktasjekket, godkjent og offentliggjort.
Utviklingsredaktør i VG, Øyvind Brenne, uttaler at endringen hos Meta er et klart politisk grep som favoriserer Trump og republikanerne.
– Det minner om hva Elon Musk har gjort med X/Twitter, og vil trolig påvirke Facebook i en retning med et hardere ordskifte med flere udokumenterte påstander
- Øyvind Brenne, Utviklingsredaktør i VG
Brenne sier til VG at konsekvensen av å fjerne restriksjoner for tema som innvandring vil kunne resultere i at en større andel synspunkter noen vil karakterisere som ekstreme. Han understreker også viktigheten av frie, redaktørstyrte medier, som arbeider med faktabasert formidling.