I kjølvannet av Game of Thrones-finalen

Nyhetsartikkel – Anders W. Letnes

Game of Thrones er over. Finalesesongen har splittet både fans og kritikere. Hva skjedde med serien «alle» elsket?

Foto: mauRÍCIO santos / Unsplash

Foto: mauRÍCIO santos / Unsplash

Spoilere følger!

Twitter-storm, skuffede fans og dårlig strømmekvalitet. Finalesesongen til Game of Thrones har ikke vært den dragedansen på roser mange forventet. Med mandagens episode, «The Iron Throne», er serien over. Hvem er «skyldig(e)» i at det gikk som det gikk?

 

Seertall, scores og skuffelse

Game of Thrones slo sine egne rekorder på mandag. Finalesesongen er både GOTs og HBOs mest sette, ifølge The Hollywood Reporter.

Siste episode har seriens høyeste seertall, og samtidig seriens laveste score på både IMDB (4.4 per nå). Vanligvis har episodene mellom 8 og 10. Serien som helhet har 9,4 – noe som sikrer 6. plassen rett under Breaking Bad. IMDB-scores er ikke alfa og omega, men sier noe om hva fansen mener.

Nesten samtlige episoder i sesong 8 har ført til Twitter-storm, memes og reaksjoner. At serien skaper engasjement, er det ingen tvil om. Det har den alltid gjort. Men nå er mange skuffet. En petition på change.org har over 1 400 000 signaturer. Fansen ønsker at sesongen lages på nytt med «kompetente skribenter».

 

Forhastet?

Hovedkritikken mange har er at avslutningen er «forhastet». Karakterene forandrer seg for raskt, og man får ikke tid til å dvele ved overraskelsene. Seriens to siste sesonger hadde til sammen 13 episoder, mens resten har hatt 10. Selv om noen av episodene har vært mye lenger enn vanlig, var det mye som skulle fortelles, og liten tid å gjøre det på. Men hvem hadde så dårlig tid?

Var det HBO? Serier kuttes gjerne på grunn av mindre budsjett eller færre seere, eller mindre budsjett på grunn av færre seere. I motsetning til mange andre serier, har GOT derimot fått flere seere for hver sesong. Og budsjettet har økt i takt med seerne, fra 6 millioner dollar per episode i sesong 1, til voldsomme 15 millioner i sesong 8.

Hvorvidt GOT er den pengemaskinen mange sikkert ser for seg at det er, spørs litt på hvordan man regner på det. The Motley Fool peker på at selv om GOT har trukket abonnenter til HBO, så vil det ikke nødvendigvis være økonomisk krise at serien nå er over. Eksempelvis overlevde HBO avslutningen på Sopranos, den største serien i sin tid, og de fortsatte å vokse. Allikevel pekes det på hvor mye publisitet Game of Thrones fører med seg. Dessuten har serien styrket HBOs rykte for å ha kvalitetsserier.

 

HBO ville ha mer, serieskaperne var ferdig

Ifølge Paul Tassi i Forbes ville HBO ha mer GOT. Han legger skylden på serieskaperne David Benioff og D.B. Weiss. Han skriver: «they wanted to be done, and rather than leave and hand the show off to someone who actually wanted to be there, they’re just blasting through it, and clearly, it’s suffering as a result.»

Her er forøvrig HBO «medskyldige». Hvis serieskaperne virkelig ville videre til neste prosjekt – de skal lage den neste Star Wars-trilogien – burde HBO ha involvert flere serieskapere på et tidlig tidspunkt. Og Weiss og Benioff har tross alt levert på et høyt nivå nesten hele veien. Å holde maskineriet gående såpass lenge, er i seg selv en bragd. Flere av GOT-skuespillerne er store stjerner, og får sikkert stadig andre tilbud. Allikevel var det serieskaperne som til syvende og sist bestemte hvor lenge GOT skulle vare.   

Tassi trekker frem et EW-intervju hvor serieskaperne sier at HBO gjerne ville betalt for flere episoder i siste sesong, men som Benioff sier: «As much as they wanted more, they understood that this is where the story ends.»

I et annet EW-intervju fra 2015, sa HBO-programsjef Michael Lombardo at han ikke ville fortsette en serie hvor skaperne følte fortellingen var ferdig. Weiss ønsket ikke at serien skulle trekke ut så folk ble lei. Benioff la til: 

– We know basically how many hours are left in this story. We don’t want to add 10 hours to that. It’s about finding that sweet spot so it works for us and for HBO and, most of all, it works for the audience.

I 2015 kunne man ansett dette som hederlig. At serieskapere kjente sin besøkningstid, og at HBO ikke ville melke i det uendelige. Nå er det riktignok tydelig at mange mener det kunne og burde vært lagt til både 10 og 20 timer.

 

Tok igjen og gikk vekk fra bøkene

Eksempelvis har George R.R. Martin, som har skrevet bøkene serien er basert på, alltid ønsket seg flere og lengre sesonger. Tassi nevner et Variety-intervju med Martin, hvor forfatteren sier at han ikke vet hvorfor serien slutter.

– We could have gone to 11, 12, 13 seasons, but I guess they [serieskaperne] wanted a life, sier Martin og ler. 

Han legger også til at Benioff og Weiss lenge ville ha 7 sesonger, men at «vi», tilsynelatende Martin og HBO, fikk økt det til 8. Martin sier at bøkene har nok materiale til flere sesonger. Serien har jo tatt igjen bøkene, men som en helhet, inkludert de to bøkene som ikke er utgitt, kunne den sikkert vært på 13 sesonger.

Skal vi tro «Dylan D.», fyren bak underskriftkampanjen, er problemet nettopp at serieskaperne ikke klarte seg uten Martins bøker. Marte Hedenstad i Filmpolitiet på P3, som også lager «Game of Thrones-podkasten», peker på hvordan serien har gått fra «figurdrevet» til «mer plottdrevet» handling.  

– Det gjør at en del av rollefigurene i denne sesongen har handlet ut ifra hvor serieskaperne trenger at de ender opp, snarere enn det som kanskje er naturlig for rollefiguren, sier Hedenstad til NRK.

 

Hva skjer fremover?

HBO har tidligere opplyst at 4 spinoff-serier er under produksjon, og én av dem er skrevet av Martin selv. Denne kommer etter sigende til å handle om kampen mellom The Children of the Forest og The First Men, samt skapelsen av The White Walkers.  

Dessuten lover Martin i bloggpost at både The Winds of Winter og A Dream of Spring kommer. Han kan ikke love når, men han skriver. Og blir slutten på bøkene den samme som i serien?  

– Well… yes. And no. And yes. And no. And yes. And no. And yes, skriver Martin.

Han forsvarer også Benioff og Weiss, og sier at serier og bøker er veldig ulike medium.

– They had six hours for this final season. I expect these last two books of mine will fill 3000 manuscript pages between them before I’m done… and if more pages and chapters and scenes are needed, I’ll add them.