100 journalister kan fengsles over reportasje
Nyhetsartikkel – Susanna Mathea Arsky
Melbourne, Australia: Brudd på taushetsplikt rundt dommen mot en av de mektigste skikkelsene i Vatikanet kan medføre fengsling av opp mot 100 medieskikkelser.
The Guardian rapporterte nylig at en av Den katolske kirkes kardinaler George Pell (77) ble dømt i desember for seksuelt overgrep mot to mindreårige gutter. Fordi det ved begynnelsen av rettsprosessen ble pålagt et rapporteringsforbud ble dommen først nå offentliggjort. Forbudet ble innført i frykt om at rettsaken skulle komme i konflikt med en annen sak Pell er involvert i med anklager datert tilbake til 70-tallet.
Tross det nasjonale rapporteringsforbudet ga opp mot 100 publiseringer, journalister og redaktører ut artikler som omtalte dommen. De siste dagene skal de i følge The Guardian ha mottatt brev fra Australias riksadvokat, Kerri Judd QC, i regi av dommer Peter Kidd, der de blir beskyldt for brudd på forbudet. Uten god grunn for hvorfor de brøt retningslinjene risikerer de tiltale.
The Herald Sun, en lokalavis fra Melbourne, dedikerte avisforsiden sin til å kritisere sensureringen uten å nevne sak eller detaljer da dommen falt i desember. Kritikken lød:
«SENSURERT – Verden leser en veldig viktig fortelling som er relevant for Viktorianere. The Herald Sun er forhindret i å publisere detaljer for denne spesifikke nyheten. Men stol på oss, dette er en historie du fortjener å lese.»
Dette gjorde at The Herald Sun også mottok brev fra riksadvokaten, da rapporteringsforbudet nektet journalister fra å nevne selv de minste detaljer, også at de var pålagt et forbud. I et lydopptak av Kidd i rettsalen kommer det frem at brudd kunne føre til fengsling, noe som har gjort at flere har trukket tilbake sine reportasjer.
Nå har flere publikasjoner, inkludert The Herlad Sun, gått sammen om å svare Kidd. Brevene har ført til hva som kan beskrives som en real konflikt mellom pressen og riksadvokaten. Dette understreker advokaten Justin Quill, som representerer 53 medieklienter i saken, da han svarer riksadvokaten med å si at «det er vanskelig å forstå dine brev som noe som helst annet enn et samordnet og strategisk angrep på media, heller enn opprettholdelse av loven».
Jon Faine, en radiovert ved ABC Radio, kaster lys på hva en slik situasjon kan føre til innen mediepolitikken i sitt radioprogram:
«Redaktører og utgivere i tillegg til journalister kan lett havne i fengsel. Denne massetiltalen kan føre til en prøvelse av domstolenes makt i den digitale tidsalder, for å kontrollere informasjonsstrømmen som kan forstyrre rettferdighetsadministrasjonen».