Eldre mennesker deler flest falske nyhetssaker
Nyhetsartikkel - Ida Andersen
En fersk amerikansk studie viser at konservative over 65 år i større grad enn unge og liberale deler falske nyheter på Facebook.
På torsdag meldte journalisten.no om en ny amerikansk studie. Studien viser at det er eldre over 65 år og konservative, i større grad enn yngre mennesker og liberale, som står for mest deling av falske nyheter på Facebook i USA.
Det er forskere fra Princeton University og New York University som står bak studien. Den er blitt publisert på Science Advance, der det kommer frem at den har fulgt 2, 711 Facebook-brukere gjennom president-valgkampen i 2016. 49% sa ja til å dele profildataene sine i etterkant.
Ikke alle deler falske nyheter. Det kommer frem at det er færre enn 8,5% som faktisk har delt en artikkel som inneholder falske nyheter. Det viste seg allikevel at de som delte falske nyheter, var en større andel eldre i tillegg til at de definerte seg selv som konservative. Allikevel, i følge journalisten.no kommer det frem at «uavhengig av politisk tilhørighet deler eldre over 65 år nesten sju ganger så mange artikler fra «fake news»-nettsteder som dem som er mellom 18 og 29 år».
Falske artikler om Trump
Hvorfor flere konservative enn demokrater deler falske nyheter kan komme av at mange av de falske artiklene som ble delt, handlet om president Trump. Dette kommer frem av forskerne, som er ledet av professor i politikk Andrew Guess ved Princeton University.
Det kan være mulig at mange eldre amerikanere i 60-årene mangler den nødvendige digitale forståelsen som gjøre at de kan avgjøre om en artikkel er til å stole på eller ikke, i følge forskerne.
Hvorfor forskes det på?
Bakgrunnen for studien omhandler det voksende fenomenet av falske nyheter og spredningen av det. Det forklares at det stadig blir reist bekymringer for konsekvensene falske nyheter har for den demokratiske samtalen. Forskerne forklarer i introduksjonen av studien at det også har blitt gitt uttrykk for at innhold som falske nyheter har påvirket utfallet av det amerikanske valget, selv om det ligger få bevis bak dette. Studien er blitt gjort i stor grad på bakgrunn av hvor lite vi vet om mekanismene bak spredningen av falske nyheter. Facebook forklares også som en populær plattform som blir besøkt før andre, noe som gjør at falske nyheter på Facebook blir et svært interessant område innenfor forskningen.