«Gåten Orderud» - en ubalansert dokumentar?
Nyhetsartikkel - Ida Andersen og Mia Viken
NRK sin dokumentarserie “Gåten Orderud” har vist seg å være svært interessant. Nå blir den kritisert for å gi seerne et skjevt bilde. -Dokumentaren er ubalansert, og befolkningen får nå et inntrykk av at det er Per og Veronica som står bak dette, sier privatetterforsker Tore Sandberg til NRK.
28. oktober ble den første episoden i dokumentarserien «Gåten Orderud» vist på NRK. Orderud-saken er en av de mest omtalte drapssakene i Norge og har skapt mye debatt gjennom årene. Per og Veronica Orderud ble begge dømt til lange fengselstraffer for medvirkning til drapene, men sier selv at de er uskyldige. I sommer ble det kjent at det tidligere ekteparet, Per og Veronica, gjenopptar trippeldrapssaken fra 1999.
I 2006 hyret Per og Veronica Orderud privatetterforsker Tore Sandberg. NRK skriver at han ble engasjert til å gå gjennom etterforskningsmateriale i saken og at det 2. mai 2017 ble kjent at Sandberg har begjært Per og Veronicas sak gjenopptatt. I artikkelen til NRK kommer det frem at Sandberg er svært skeptisk til dokumentaren om drapssaken. NRK-serien hadde for en uke siden blitt sett av én million seere.
-Dette er svært alvorlig. Slik de første episodene har vært til nå, får seeren et skjevt bilde av saken, sier Sandberg til NRK.
Veronica Orderud er den eneste av de dømte i saken som stiller opp i serien. Veronica Orderud forteller til NRK at det har vært tøft å bli gjenkjent.
-Jeg merker folks engasjement rundt denne saken. Samtidig tenker jeg at hvis det er dette som må til for å få alt oppklart, så er det verdt det, sier hun.
På den andre siden sier Sandberg til NRK at Per Orderud ikke er like positiv.
Mangel på dokumentasjon
NRK skriver at privatetterforsker Sandberg kommer med kritikk mot programledelsen. Han sier at NRK har hatt tilgang til begjæringen han har levert til Gjenopptakelseskommisjonen, og syntes den har fått liten plass i de første fire episodene av serien.
-Jeg skjønner mange skal komme til ordet, men at seerne kunne fått vite mer om grunnlaget for begjæringen, synes jeg er et rimelig ønske, og et krav, til en institusjon som NRK, sier han, og legger til at begjæringen inneholder dokumentasjon som taler for at Per og Veronica Orderud er uskyldige, sier Sandberg til NRK.
Sandberg sier til NRK at politiet flere steder får snakke fritt – uten å bli møtt av kritiske spørsmål. Han sier politiet blir møtt av for lite utfordringer og at dokumentaren blir ubalansert.
NRK spør Sandberg:
- Men du har jo også en agenda i denne saken?
Til det svarer Sandberg at han selvfølgelig er en part i dette, men at de ikke stiller oppfølgingsspørsmål der det trengs. Han legger også til at en dokumentar ikke blir ødelagt av å stille spørsmål.
Krimsjef i VG og programleder for NRK-serien, Øystein Milli, sier til NRK at han er uenig i Sandberg sin kritikk. Han forteller at de har lagt vekt på et stort omfang av kilder i serien og understreker at Tore Sandberg, Veronica Orderud og forsvarer i saken er med i serien. Sanberg kritiserer “Gåten Orderud” for å gi seerne et skjevt bilde av saken i løpe av de fire første episodene. Om befolkningen sitter igjen med et inntrykk av at det er Per og Veronica Orderud som står bak drapene etter å ha sett alle episodene, er en annen sak. Helheten av dokumentaren er verdt å ta i betraktning.
Kan føre til feiloppfatninger
Om det er snakk om en faktisk ubalanse i dokumentarserien eller ikke vil være vanskelig å si. Det er mange ulike tilnærminger og involverte mennesker med i serien. Dette fører naturligvis til uenigheter. Dokumentarserienes hensikt er å gi informasjon og kunnskap om en sak. For å skape balanse er det viktig å formidle informasjonen på en objektiv måte, og la alle sider av saker komme frem i lyset. I “Gåten Orderud» var det bare en av fire tiltalte som stilte opp, og det kan utelukke flere sider av saken å komme frem. Dette kan bidra til en ubalanse og serien kan for noen fremstå som mindre objektiv. Samtidig er det her viktig å påpeke at alle de tiltalte ble spurt av NRK om å ta del i dokumentarserien, noe som viser til et forsøk på å gi plass til alle parter.
Dokumentarserier som «Gåten Orderud» gir deg muligheten til å tenke og gruble over saken hjemme i egen stue. Slike serier lar deg være en del av saken og følge med som en «flue på veggen». Det som imidlertid kan være problematisk med slike serier er hvis man ikke ser på med kritiske øyne. Uten å være kritisk kan det oppstå feiloppfatninger blant publikum. Feiloppfatninger kan muligens føre til konspirasjonsteorier, fordommer og påstander som ikke er sanne. Det er lett å glemme at «true-crime» serier handler om ekte mennesker, med ekte liv og ekte følelser. Dersom dokumentarserien er i ubalanse kan det medføre feiltolkninger. Publikum har likevel et ansvar i å huske på at det er viktig å vise hensyn og at fordommer kan ha svært alvorlige og ødeleggende konsekvenser. Det er viktig å prøve å se alle saker fra flere sider.
Siste episode i “Gåten Orderud” ble sendt på NRK i går kveld. I følge VG leverte privatetterforsker Sandberg tidligere i år mer enn 600 sider med dokumenter for å overbevise gjenopptakelseskommisjonen om at dommen mot Per og Veronica Orderud er feil. Sandberg mener resultatet av en våpenanalyse snur opp ned på et av de viktigste bevisene i hele Orderud-saken.
I den siste episoden i «Gåten Orderud» kommer det frem at en beslutning fra Gjenopptakelseskommisjonen forventes i 2020.