Når mediene svikter i sin informasjonsrolle

Artikkel - Emma S. Daasvatn

Hurricane Michael.jpeg

Tidligere i oktober herjet Orkanen Michael over store deler av Amerika. Dette fikk mye oppmerksomhet i nyhetsbildet, både i norske og internasjonale medier. Orkanen har til nå tatt over 45 amerikanske menneskeliv. At uværet var en tragedie som skapte massive skader i USA, er ikke til å diskutere. Men jeg reagerer på at ingen medier verken skrev eller snakket om de mange ofrene som ble rammet i Mellom-Amerika.  

Da Dagsrevyen dekket denne saken den 11. Oktober 2018, fikk vi se et fem minutter langt innslag fra Florida, USA. NRK reportasjen viser store ødeleggelser, og flere amerikanere forteller om hjemmene deres som ble totalvraket som følge av uværet. I løpet av denne reportasjen, nevnes det kun i én setning at Mellom-Amerika også ble rammet av uværet; "I Latin-Amerika er 13 omkommet, mens to har mistet livet i USA".

I ettertid har det ifølge CNN kommet frem at antallet døde i USA som følge av uværet har steget til over 36 personer. Men det betyr ikke at vi skal la være å snakke om de mange ofrene i El Salvador, Honduras og Nicaragua. For å finne mer informasjon om skadeomfanget i disse landene, måtte jeg lese meg gjennom x-antall nyhetsreportasjer, ettersom nesten alle medier kun hadde skrevet om hvor katastrofale skader orkanen hadde skapt i USA. Etter mye lesing, fant jeg en artikkel hos The Guardian som i ett lite avsnitt, helt på slutten av artikkelen, forteller at seks personer mistet livet som følge av stormen i Honduras, fire i Nicaragua, og tre i El Salvador. 

Det er medienes aller viktigste oppgave å sette saker på dagsorden. Derfor er det oppsiktsvekkende å se at de viser et såpass lite nøytralt bilde av konsekvensene "Michael" hadde i hele Amerika. Det er nærmest umulig å finne noe informasjon om omfanget uværet hadde i de sør-amerikanske landene, mens USA derimot, får hele verdens oppmerksomhet, som følge av hvordan mediene fremstiller saken.   

Poor man.jpeg

Poenget er naturligvis ikke at mediene skal fokusere mindre på ofrene som ble rammet i USA. De burde derimot gi oss et virkelighetsnært bilde av følgene "Michael" hadde i alle landene som ble rammet. Det at USA er et vestlig land, med flere forbindelser til Norge enn de mellomamerikanske landene som ble rammet, betyr ikke at de ikke er viktige. Selv om disse landene skiller seg fra Norge, og mange andre vestlige land, både når det kommer til kultur, levemåte og fattigdomsindeks, burde det ikke ha så mye å bety for hva slags land som får medienes oppmerksomhet når slike naturkatastrofer forekommer. Det er også viktig å påpeke at nyhetsmedier som CNN og The Guardian - International Edition, som er mest kjente for sine verdensdekkende nyhetssaker, så vidt nevner omfanget "Michael" hadde i Mellom-Amerika. 

Det at mange "ikke-vestlige" land blir fremmet urettferdig i mediene, er ikke noe nytt. Likevel er det et tema som sjeldent blir snakket eller skrevet om. Derfor er det viktig at vi, som brukere av mediene, viser interesse for nyhets-hendelser som forekommer også utenom de vestlige landene. Her har både mottakere og utsendere et felles ansvar. Mediene burde øke sitt fokus på nyhetshendelser som foregår i de ikke-vestlige landene, men det skjer ikke uten at mottakerne viser en økt interesse for nettopp dette.