Ytringsfrihet for nettroll
Artikkel - Jenny Førland
Gjennom sosiale medier har det blitt lettere for folk å kommunisere med forbildene sine – enten det er en politiker, skuespiller eller blogger – men mange av disse opplever og en del hat gjennom sosiale medier.
Åpner du kommentarfeltet til en bloggers innlegg, finner du mye støtte, men og mye stygge og frekke kommentarer. «Du er så stygg, du burde bare dø», «Du fortjener ikke å leve». Personene bak disse kommentarene er det vi vanligvis kaller for nettroll. Man skriver fæle kommentarer til andre mennesker, kun for å skape kaos – og ofte for å starte en diskusjon. Trollene blir hatet på andre folk, men å uttrykke meningen sin i kommentarfelt – er ikke det bare å bruke ytringsfriheten sin?
En viktig del av ytringsfriheten, er at man må kunne stå for det man sier og kunne ta imot konsekvenser. Ja, man skal ikke fengsles for meningene sine, men det betyr ikke at man ikke kan bli sagt imot. Det er og en del av ytringsfriheten - muligheten til å si imot noen andres mening. Så dersom et troll skriver «du er så jævla støgg» i kommentarfeltet til et Facebook-innlegg det er «ytringsfrihets-messig» fullt lovlig, men personen må tåle å få kritikk for det som blir skrevet. Dessuten er ytringfrihet kun din frihet til å ytre det du vil, men høflighet spiller og inn her. Hvor finner disse menneskene frekkheten til å skrive noe sånt til en annen person?
De skjuler seg bak en skjerm og tror de har rett til å skrive nøyaktig hva de vil. Hva kommer det av at skjermen fungerer som et skjold? Jeg tror det ligger mye i at de ikke tar del i mottakelsesprosessen. De slipper å se personen som får høre at de er «så jævla støgg» - så de slipper å ta del i at de faktisk sårer følelsene til et annet menneske. Hvem kan disse menneskene være?
I episode fem i sesong ti av Bloggerne forteller Martine Lunde at ho har opplevd en enorm hatbølge mot seg i det siste. Hun forteller at hun hadde antatt det for å være unger, men da hun hadde søkt opp navnene på Facebook, hadde det vært eldre damer – på alder med sine besteforeldre. Det kan for mange virke uvirkelig. Det mange assosierer med bestemødre, er langt ifra stygge, frekke og ufyselige kommentarer på blogginnlegg.
Det å være offentlig person er nok slitsom i seg selv, all den oppmerksomheten de opplever og alle som tror de kjenner dem. De må i tillegg til dette stå i mye dritt fra folk de aldri har møtt. Og det er naturligvis ikke bare eldre damer, men og unge barn, ungdommer og voksne menn og kvinner.
Alle kan potensielt være troll på Internett, og det er lov å uttrykke meningene sine i kommentarfelt – det er tross alt vår mulighet til å kunne si hva vi mener. Men ikke bruk ytringsfriheten som unnskyldning for de stygge kommentarene dine. «Det er ytringsfrihet i dette landet» er ikke en unnskyldning for deg for å si nøyaktig hva du mener om en person – da må du isåfall tåle at andre bruker denne «ytringsfriheten» mot deg.