Fra skatteparadis til eksponeringshelvete

Artikkel - Susanna Mathea Arsky

Photo by Miguel Bruna on Unsplash

Foto: Miguel Bruna / Unsplash

Medieverden fikk nok å bryne seg på da en varsler i 2015 banket på døra med 11,5 millioner dokumenter om illegale skallbedrifter, masseprodusert av advokatfirmaet Mossack Fonseca. Aldri har verden sett en lekkasje av slik kaliber.

3. April 2016.

En mann under det hemmelighetsfullet aliaset «John Doe» fremstår i en nyhetsartikkel som varlser. Han har tilgang på i overkant av 11 millioner dokumenter som illustrerer illegale skallvirksomheter i regi av et advokatfirma i Panama.

Det er den tyske journalisten Bastian Obermayer ved Süddeutsche Zeitung som først førte saken frem i lyset. Omfanget av saken skulle vise seg å eksponere noen av verdens mektigste skikkelser som «white-collar» kriminelle.

Dokumentene ble, i forkant av eksponeringen, analysert av flere hundre journalister fra alle verdens kanter. Deriblant bistod Aftenposten med granskning av dokumentene. Papirene inneholdt dokumentering av praksisen ved advokatfirmaet Mossack Fonseca, og var datert så langt tilbake i tid som 1970-årene. Det var i løpet av dette tiåret tyske Jürgen Mossack etablerte firmaet i Panama, eller i De Britiske Jomfruøyer, der halvparten av skallbedriftene i dokumentene holdt til. Landet er et skatteparadis, det vil si at de krever lave eller ingen skatter, og har ofte beskyttelse mot innsyn. På denne måten kunne Mossack utnytte systemet til å danne selskap der penger kunne gjemmes vekk fra lokale skattevesen i hjemlandet til kundene deres.

Store krav til store navn

Skattekravene fra lokale myndigheter hopet seg raskt opp i etterkant av skandalen. Kjente navn som Vladimir Putin og Lionel Messi preget overskrifter som følge av eksponeringen. Gjennom Aftenpostens artikkelserie rundt saken kom det også frem at DNB hadde lagt til rette for etableringen av skallbedrifter for sine kunder, gjennom sitt kontor i Luxembourg. Nordea kom også under sterk kritikk da de også viste seg å assistere sine kunder i å etablere slike selskaper. Begge bankene ble bøtlagt for deres uetiske virksomhet.

Photo by Warren Wong on Unsplash

Foto: Warren Wong / Unsplash

Netflix med filmatisering

Høsten 2019 fikk Panama-dokumentene en ny omgang i pressa da Netflix presenterte sin filmatiserte versjon av hendelsen i filmen The Laundromat. Maryl Streep prydet skjermen i hovedrollen, i tillegg til Antonio Banderas og Gary Oldman som utøvde skummelt sjarmerende versjoner av de to advokatene bak navnet på firmaet Mossack Fonseca. Filmen er av høy underholdningsverdi og maler et forenklet, dog bra bilde av hvordan saken utfoldet seg.