En leder om selvkringkasting
Leder - Ingvild Louise Kjeldsen
Er selvkringkasting noe vi alle gjør?
Foto: Zane Lindsay / Unsplash
Begrepet er noe vi kom fram til på et redaksjonsmøte. Inspirasjon kom fra samtaler vi hadde om YouTube og plattformens 20-årsjubileum i februar.
Men hva mener vi med begrepet?
Det er ikke mer hokus pokus enn at begrepet bygger videre på kringkasting. Ifølge Store Norske Leksikon er kringkasting: «å sende ut lyd eller bilde til publikum trådløst eller med kabelanlegg, ment eller egnet til å mottas direkte av allmennheten». Tradisjonelt sett er det utsending av fjernsyn og radio betegnelsen rommer, og hvor signalene resulterer i at man blant annet får sett Dagsrevyen hjemme i stua si klokken 19.00 hver dag. I dag er allmennkringkasterne avhengig av å nå publikum også gjennom strømming, i tillegg til lineær TV og radio, og det er her de begynner å ligne mer på «selvkringkasterne».
De norske allmennkringkasterne NRK og TV 2 er forpliktet til å drifte etter en rekke kulturpolitiske mål, så er selvkringkasting mer fri i retningen de tar.
YouTube er en plattform hvor mange startet deres «selvkringkastings-karriere». Her om dagen kom jeg over en reel på Instagram av den tidligere YouTuberen Caspar Lee. Nå har han sluttet å poste videoer på YouTube, og drifter heller et selskap som sier de er “the originators of influencer marketing”. Det høres ved det første litt pompøst å bemerke om seg selv, at man var de første til å drive med “influencer marketing”, men hvis man brukte like mye tid på YouTube på 2010-tallet som undertegnede, så er det kanskje ikke en så fremmed tanke likevel. Lee var nemlig en del av den populære gruppen av britiske YouTubere som var bedre kjent som “the Brit Crew”, som inkluderte Zoella, Alfie Deyes, Marcus Butler og Louise Pentland (selv om Lee er sør-afrikansk). Disse bidro til et skifte i videoene som ble postet på YouTube. Istedenfor VEVO-musikkvideoer og klipp fra Britain’s Got Talent, begynte folk å legge ut vlogger hvor seerne kunne bli bedre kjent med personene bak kamera.
I dag produserer mange enkeltindivider innhold til deres sosiale medieplattformer. Det er ikke bare YouTube, men i de fleste kriker og kroker av internettet. Mange kaller seg for influencere, bloggere eller innholdsprodusenter. Det er derimot ikke slik at alle som deler på nett vil gi selv en slik merkelapp. Disse personene vil likevel passe inn under begrepet vi har idéstormet fram - de er en selvkringkaster. Med mindre de har en privat Instagramkonto som kun er ment for seg selv da.
Denne utgaven utforsker ulike aspekter av begrepet, og vi prøver å forstå hvordan ulike identiteter og kulturelle uttrykk kringkastes. Hvordan noe blir godt mottatt, mens noe annet mottas med mer blandede eller negative følelser. Og hvordan det føles å dele av seg selv til omverden.
God lesning fra redaksjonen!