Vinterspesial: Drømmer om is og snø

AnbefalingslisteEva J. Pritchard

Nei, vinteren er dessverre ikke over enda. Den koselige juletiden har reist sin vei, og vi har fremdeles en del uker igjen før varme og vår. Nå som dagene er fulle av snø, vind og glatte veier kan det være ekstra vanskelig å verdsette vintertiden. Derfor skal jeg i denne anbefalingslisten dele noen av mine favorittbøker, -serier, -dikt og -låter, som kanskje kan få deg til å omfavne snøen og isens magi. 


Roman: Is-slottet (1963) av Tarjei Vesaas

Opphavsrett: Gyldendal Norsk Forlag / Bilde: Nasjonalbiblioteket

I 1963 ga Tarjei Vesaas ut en bok som skulle bli ett av hans mest kjente verk: Is-slottet. I denne romanen møter vi to elleve år gamle jenter, Siss og Unn, som etablerer et dypt, mystisk og irreversibelt vennskap. En morgen våkner Unn til en overveldende og engstelig følelse inni seg, og tar turen til den frosne fossen helt alene. Denne fossen er ikke som alle andre - den er like vakker og sublim som et magisk isslott.Unn fanges inne i det vakre isslottet, og Siss må sørge venninnens forsvinning i de resterende kalde, snøfylte vintermånedene. Hun begraver følelsene sine i snøen, og befinner seg etterhvert fanget inne i sitt eget isslott.

Vesaas' skrivestil er en lyrisk prosa fylt med repetisjoner, fri indirekte diskurs og diktlignende kapitler. Romanen er delt inn i tre hoveddeler, og hver av dem er tett sammenvevd med årstidene. Tiden utvikler seg i et kronologisk mønster fra senhøst til vår. Hovedhandlingen som skjer i historien er ikke omfattende eller komplisert, men det er beskrivelsene av is, snø, trær og jordens skapninger som gjør denne romanen til noe ekstraordinært.

«Det snør og snør

på stille bruer.

Bruer ingen veit om.»


Musikk: Hundslappadrífa av Jónsi og Alex Somers (Spotify, Apple Music, 2019)

Kan en sang høres ut som vinter? Fins det en snø-sang? Ja, det gjør det, og den heter Hundslappadrífa. Tittelen er islandsk og betyr bokstavelig “snøflak så store som hundepoter”. Låten er myk og belyser den følelsen man har når man kjenner at det første snøfallet er i ferd med å komme – som noe magisk er i ferd med å starte. Mot slutten toner orkesteret ut, og så er det selve lyden av snø som faller, hentet fra en virkelig innspilling. Denne sangen er en fin måte å huske på at snøen ikke er stille, og neste gang det begynner å snø kan du kanskje selv prøve å lytte til snøens sang.


Dokumentarserie: Frozen planet II (NRK og Prime Video, 2022)

Opphavsrett: BBC / bilde: IMDb

I 2022 ga David Attenborough ut en ny Frozen Planet-dokumentarserie der han utforsker mangfoldet i vinterlandskapene og skapningene som lever der. Serien tar oss gjennom de kaldeste hjørnene av kloden, og gir et nytt perspektiv på de dyrebare økosystemene som finnes i frosset klima. Etter å ha sett denne serien vil du ikke oppfatte de kaldeste delene av verden som enorme strekninger med bare snø og is, men som et pulserende område fullt av liv.

En annen god grunn til å se denne serien er lydsporet komponert av Hans Zimmer, Adam Lukas og James Everingham. Musikken fanger den dramatiske virkeligheten i disse harde vinterklimaene, noen av sangene inkluderer også vokaler av artisten Aurora (som også var stemmen til selveste nordavinden i Disneys film Frost 2!).


Barnebok: Snødronningen (1844) av Hans Christian Andersen

Opphavsrett: Barnes & Noble / Bilde: Barnes & Noble

En av de mest minneverdige vinterfortellingene er selvsagt Hans Christian Andersens Snødronningen utgitt i 1844. Det er en fortelling mange av oss kjenner til, men hvor lenge er det siden du leste den sist? Historien handler om lille Gerda som legger ut på et langt og lunefullt eventyr gjennom vinterlandet for å bringe sin bestevenn Kai hjem etter at han har blitt kidnappet og ført til snødronningens isslott.

I tillegg til Snødronningen, er vinteren den perfekte årtiden for å lese andre eventyr og folklorehistorier som du har lest som barn - kanskje en du ikke husker helt hvordan endte?


Dikt: Stopping by Woods on a Snowy Evening (1923) av Robert Frost

Opphavsrett: Britannica / Foto: Ruohomaa / Black Star

For noen år siden, på en kald januarkveld, bestemte jeg meg for å lære meg dette diktet. Siden den gang kommer det alltid til tankene mine når jeg går under snøfall om natten. Diktet handler om en mann som stopper med hesten sin midt i en skog som han ser blir dekt med snø. Mange tolker diktet som en klar forbindelse mellom menneske og natur, mens andre har tolket det som en metafor for den vanskelige og slitsomme reisen som er livet.

I alle fall, dette er et av de mest elskede vinterdiktene i verden, til tross for at det bare tok dikteren omlag 20 minutter å skrive det. Jeg anbefaler at du en av disse kveldene kan finne frem diktet, og lese det høyt. Eller kanskje kan videoen av Robert Frost som leser det i et intervju som fant sted i 1952 friste?


Barnebok: Trollvinter (1957) av Tove Jansson

Opphavsrett: Aschehoug Forlag / Bilde: Nasjonalbiblioteket

«Himmelen var nesten svart, men snøen var lysende blå i måneskinnet.

Havet lå og sov under isen, og langt nede mellom røttene i jorden drømte alle småkrypene om våren.»

Hvis du leter etter noe hyggelig og morsomt å lese, så er Tove Janssons Mummiunivers det perfekte stedet å reise til. Mummitrollene går vanligvis i dvale gjennom hele vinteren, men i Trollvinter våkner Mummi tidlig og oppdager snø for første gang. Mens Mummi sliter med å tilpasse seg og forstå snølandskapet, stifter han nye bekjentskaper og drar på et minneverdig eventyr.

Dette er en koselig historie som inneholde dype budskap om livet, døden og vennskap. Det er den perfekt boken å nyte med en varm drink på en av disse snørike nettene.


Sakprosa: Frostens rike: Kryosfæren og livet (2017) av Bjørn Vassnes

Opphavsrett: Cappelen Damm / Bilde: Cappelen Damm

Til tross for den tilsynelatende evige tilstedeværelsen av snø som vi opplever gjennom vinteren her i Norge, er det lett å glemme hvor truet snølandskap egentlig er. Vi glemmer den farlige trusselen som kryosfæren står overfor på grunn av global oppvarming. Vi tar også kanskje for gitt hvor mye av livet på jorden som er avhengig av snø og is.

Det er viktigheten bak krysosfæren Bjørn Vassness beskriver i sin saksprosa bok Frostens rike. Hans tilgjengelige skriving gir leseren en dypere forståelse av verdens kryosfæren baserte klimaforskning, biologi, kulturhistorie og arkeologi.