5 norske filmer å feire 17. mai med

Anbefalingsliste - Andreas Samuelson

17. mai nærmer seg med stormskritt! Og hva er vel bedre enn å feire årets mest norske dag med noen fine, helnorske filmer når boblene omsider er drukket opp? Her får du fem filmtips som skildrer vårt samfunn på gøyale, gripende eller grøssende måter.


Fedrelandet (2023). Copyright: Norsk Filmdistribusjon / Foto: NRK P3

Fedrelandet (NRK, SF Anytime, Telia Play, 2Play, 90 min)

Fedrelandet, omtalt som “den nye nasjonalfilmen”, er en vakker, spektakulær fremstilling av norsk natur på sitt beste. Lokasjonen er satt for Oldedalen i Nordfjord, Norges mest eventyrlige dal, og vi følger den 85 år gamle faren til regissør Margreth Olin (Mannen fra Snåsa, Engelen og Barndom) som guider oss gjennom fjell, breer og myldrende dyreliv. Men filmen byr også på fortellinger om generasjoners oppvekster i balanse med naturen til musikk av London Contemporary Orchestra som oversetter og fremfører lydopptak fra naturen. Dette er en fascinerende, imponerende og storslagen film, som er så mye mer enn bare en naturdokumentar.


Herman Tømmeraas og Eili Harboe i Marerittet (2022). Copyright: Nordisk Film Distribusjon / Foto: Filmweb

Marerittet (Blockbuster, Prime Video, SF Anytime, 2Play, Youtube, 100 min)

Hva passer bedre enn litt frysninger og grusomheter på sommernatten? Denne psykologiske grøsseren utforsker fenomenet søvnparalyse - tilstanden hvor en person våkner fra en drøm, men ikke er i stand til å bevege seg eller snakke. Eili Harboe (Thelma) og Herman Tømmeraas (Skam) spiller et nyforelsket par som flytter inn i en ny leilighet. Men den unge kvinnen i paret blir raskt plaget av et skremmende, gjentagende mareritt, som ofte utspiller seg i en forførende, men ubehagelig versjon av kjæresten. Det er ekko av både Rosemary's Baby og Hitchcock i denne spennende thrilleren hvor det aldri blir helt klart hva som er ekte eller ei. I tillegg byr Harboe og Tømmeraas på solide skuespillerprestasjoner, og alt i alt er det en fin regidebut av manusforfatter Kjersti Helen Rasmussen (Villmark 2, Tunnelen).


Hubert Miłkowski og Karl Bekele Steinland i Norwegian Dream (2023). Copyright: Patryk Kin / Spætt Film AS / Storytelling Media / Foto: NRK P3

Norwegian Dream (SF Anytime, 2Play, Vega hjemmekino, Youtube, 97 min)

Norwegian Dream er en norsk-polsk, romantisk film som utforsker arbeidsinnvandring og utenlandsk arbeidskraft i lakseindustrien i Norge. Men det er også en av få homofile kjærlighetshistorier innen norsk film, og muligens den første norske filmen med en polsk hovedkarakter, den største nasjonale minoriteten i Norge. Handlingen følger polske Robert (Hubert Miłkowski) som kommer til Trøndelag for å jobbe på et laksemottak. Her innleder han en romanse med Ivar (Karl Bekele Steinland), som er sønnen til HR-sjefen - noe som viser seg å bli problematisk når en streik utvikler seg blant de polske arbeiderne ved fabrikken. Et sterkt drama som var velfortjent nominert for beste manus, mannlige skuespiller og regi til Amandaprisen 2023.


Otto Fahlgren i Sulis 1907 (2023). Copyright: Svensk Filmindustri / Foto: Filmweb

Sulis 1907 (Netflix, SF Anytime, Telia Play, 2Play, Viaplay, Youtube, 105 min)

Med 1. mai bak oss er det viktig å fortsette å huske på og kjempe for arbeidernes rettigheter. Derfor kan dette historiske dramaet være en fin påminnelse om hvordan man selv for over 100 år siden sto opp mot urettferdig behandling fra grådige arbeidsgivere. Sulis 1907 er en fengslende og vellaget skildring av hvordan en gruppe gruvearbeidere i Fauske i Nordland gjennomførte et opprør mot eierne i januar 1907. Hovedpersonen er en svenskfødt tenåring (Otto Fahlgren) som blir med de skjeggete arbeiderne i gruven, og lærer om rett og galt. Regissør Nils Gaup (Veiviseren) har godt tak i tempoet under filmens oppbygning, og skrur opp spenningsnivået gradvis til en (bokstavelig talt) eksplosiv finale.


Kristine Kujath Thorp i Syk pike (2022). Copyright: Vertigo Média / Foto: Viaplay

Syk pike (Blockbuster, SF Anytime, Telia Play, 2Play, Vega hjemmekino, Viaplay, Youtube, 97 min)

En av de morsomste, sykeste komediene i moderne tid. Syk pike er en frekk, skarp – og temmelig ekkel – satire som leverer velrettede sleivspark mot virkelighetsskye Generasjon Y-narsissister som oppleves desperate etter validering både i det virkelige liv, og på sosiale medier. Hovedpersonen er en lei servitør (Kristine Kujath Thorp) som misliker skyggen av partnerens (Eirik Sæther) suksess som kunstner. Etter et traume på jobben innser hun at den mest effektive måten å få oppmerksomheten hun fortjener er en sykdom – i dette tilfellet en hudsykdom forårsaket av forbudte, russiske sovemedisiner! En velfortjent prisvinnende (tre Filmkritikerpriser 2023, to Amandapriser) spillefilmdebut for regissør Kristoffer Borgli, som dro til Hollywood og siden sist har laget Dream Scenario (2023) med selveste Nicolas Cage.