NY UKE, NY BINGE - #13

A-liste – Hanna Nicholas

Fra å holde kontakten med våre nærmeste, til seriemaratoner, digitale quizer og konserter – skjermen er viktigere enn noensinne. Men, selv om vi er mer hjemme enn vi pleier, og selv om vi er enda mer avhengige av skjermen enn før, så betyr det ikke at vi ikke kan skru den av innimellom. En digital detox er like viktig nå, som før. Ukas PRESSA er viet til et knippe stemmer i litteraturens verden, som er likeverdige tidsfordriv til de mest underholdende seriene på Netflix.


Opphavsrett: Penguin Random House / Foto: penguinrandomhouse.com

Opphavsrett: Penguin Random House / Foto: penguinrandomhouse.com

Trick Mirror: Reflections on Self-Delusion – Jia Tolentino

Tolentino har raskt skilt seg ut som en av vår tids mest lovende essayister. Anmeldere og lesere verden over hevder hun er den nye Joan Didion eller Susan Sontag, og jeg kan ikke annet enn å si meg enig. I essaysamlingen «Trick Mirror» reflekterer Tolentino rundt temaer som religion, ecstasy, overdådige bryllup, og maktrelasjoner på campus, og spør hvordan våre identiteter formes av en kultur som stadig oppfordrer til selvoptimalisering. Hvordan er det mulig å finne og se seg selv, når verden rundt oss kontinuerlig forteller oss hvem vi burde være?


Opphavsrett: Pilar Forlag / Foto: strawberrypublishing.no

Opphavsrett: Pilar Forlag / Foto: strawberrypublishing.no

Alt jeg vet om kjærlighet – Dolly Alderton

Sukk. Er du som meg, og har opplevd at det å bli voksen er en klumsete, ofte pinlig, og tidvis utfordrende prosess, så kan dette være boken for deg. I «Alt jeg vet om kjærlighet» deler den London-baserte journalisten Dolly Alderton sine egne erfaringer med dårlige dates, kjærlighetssorg, arbeidsløshet, fylletabber, og gode vennskap på humoristisk og ærlig vis. Den gikk rett i hjertet på meg, og er en bok jeg kommer til å ta frem igjen og igjen, særlig i tider der jeg trenger en oppmuntring (sånn som nå).


Opphavsrett: Houghton Mifflin Harcourt / Foto: hmhco.com

Opphavsrett: Houghton Mifflin Harcourt / Foto: hmhco.com

We Should All Be Mirandas: Life Lessons from Sex and the City’s Most Underrated Character – Chelsea Fairless & Lauren Garroni

Kvinnene bak en av mine favorittkontoer på Instagram (Every Outfit on SATC) har kommet med en bok! Jeg innrømmer at boka passer best til de som har sett serien i sin helhet tjuepluss ganger, men alle har egentlig noe å lære av Miranda. Boka er hysterisk morsom, men den er også en fin påminnelse om hvilke verdier og egenskaper vi i større grad bør hylle. Miranda ble ofte sett på som den kjipe i Carrie Bradshaws firkløver, men var hun egentlig det? Hun var en suksessrik advokat med (det jeg antar var) lønn i millionklassen, og hun var den første i gjengen til å kjøpe seg leilighet. Hun var arbeidsom, tørrvittig, prinsippfast, og viktigst av alt en lojal og ærlig venn. Dersom man ser bort ifra noen av hennes tvilsomme frisyrer, spør Fairless og Garroni derfor oss et ganske naturlig spørsmål: burde vi ikke alle være Mirandaer?


Opphavsrett: Armada Forlag / Foto: strawberrypublishing.com

Opphavsrett: Armada Forlag / Foto: strawberrypublishing.com

Alle andre – Sally Rooney

Premisset for «Alle andre» er ikke spesielt originalt. Det er i korte drag en fortelling om kjærlighet mellom to mennesker fra ulike samfunnslag, som vender tilbake til hverandre ved ulike stadier i livet. Du er tillatt å tenke at dette er en fortelling som du har hørt mange ganger før, men det vil være en feiltagelse, for «Alle andre» er alt annet enn klisjé. Dette er en kjærlighetsroman med mye ømhet, men som likevel ikke tyr til kliss. Rooney evner å sette ord på det usagte, og skildrer det komplekse spektret av følelser i et forhold mellom to mennesker på en måte som oppleves som ny, og moderne. I fjor ble boken nominert til den prestisjetunge Man Booker-prisen, og den er snart å se som TV-serie på Hulu. Les den!


Opphavsrett: Penguin Books / Foto: penguin.co.uk

Opphavsrett: Penguin Books / Foto: penguin.co.uk

Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men – Caroline Criado-Perez

Har du noen gang tenkt over at infrastruktur og offentlig transport er kjønnsdiskriminerende? Helt ærlig, så kan ikke jeg hevde å ha gjort det. Så leste jeg «Invisible Women», som gjorde meg oppmerksom på en rekke ting jeg aldri har viet så mange tanker til, og som forandret mitt syn på enkelte andre. Boken presenterer en bred samling med forskning og historier som omhandler ‘the gender data gap,’ og fremstiller på mesterlig, og provoserende vis at joda, this is (definitely) a man’s world. Fra snømåking, til bussruter, medisinsk forskning og telefonstørrelser; verden vi kjenner er bygget av og for menn. Tror du meg ikke? Les boka.


Har du lest noen av disse? Hva synes du? Legg igjen en kommentar under!