NY UKE, NY BINGE - #42
A-liste - Steffen Tomt
Seriegull og (mørke) grønne skoger
Høsten er over oss for fullt, og midt i alt av regnvær, hverdagsstress og pensumslister som hoper seg opp sammen med alt av livets andre gjøremål, kan det være greit med en skikkelig pause. Denne ukas a-liste har som hensikt å nettopp gi deg dette, en etterlengtet liten pause fra hverdagens kjas og mas – noe som kan dra deg inn den visuelle verden av fantastiske historier, og vekk fra oppvasken som kanskje burde tas. Kos deg!
The Haunting of Bly Manor (Netflix)
Høstens mørke brer seg over oss, og det gjelder også tv-skjermen. Fjorårets kassasuksess The Haunting of Hill House, skrekkserien som brakte liv igjen til den ofte oversette sjangeren, og som samtidig ga skaperne av American Horror Story en skikkelig utfordring, er tilbake.
The Haunting of Bly Manor er den andre historien i antologi-serien fra fjoråret og følger det som fort kan bli enda skumlere enn Hill House-historien. En ung barnepike ankommer Bly Manor for å ta seg av to små foreldreløse barn, som bor sammen med sin fremmedgjorte onkel på eiendommen. Det tar ikke lang tid før den nye barnepiken begynner å oppleve skremmende hendelser. Sakte, men sikkert utfolder den grusomme historien seg gjennom mørke, dystre og dypt forstyrrende scener.
Hvis Bly Manor viser seg å bare være en tredjedel av det Hill House-historien var, vil dette uansett bli en skremmende serie du ikke vil glemme med det første – la oss håpe det stemmer.
Ratched (Netflix)
Seriehøsten skuffer lite i år, og det virker som om skrekkhistorier har fått et nytt og ivrig fokus som har vært fraværende de siste årene. Ratched forteller historien om den notoriske sykesøsteren Mildred Ratched som ankommer et psykiatrisk asylum i Nord California i 1947 på jakt etter arbeid.
Asylumet er en ledende forskningsinstitusjon på den menneskelige psyken, og nye skremmende operasjoner og inngrep på den menneskelige hjernen er i sentrum av deres arbeid. Inn kommer søster Ratched, med et speilblankt bilde av den perfekte sykepleier. Er Mildred Ratched like flott og barmhjertig som hennes ytre skal ha det til, eller er det slik det sies at monstre ikke blir født, men skapt?
Ratched er en serieadaptasjon av Ken Keseys novelle fra 1962, One Flew Over Cuckoos Nest. Den følger den skremmende historien om Mildred Ratched, som her spilles av ingen andre enn skrekkdronningen Sarah Paulson (American Horror Story). Med de samme stjerneregissørene som hun har jobbet med tidligere – Ryan Murphy, som sjeldent skuffer på regien – anbefales dette på det sterkeste!
Lovecraft Country (HBO Nordic)
Det er ikke bare Netflix som hoster opp høstens gullkorn av skremmende serier: HBO Nordic har også sine egne ess i ermet.
Lovecraft Country er ett av disse. Serien og forteller historien om en ung afroamerikaner, Atticus Freeman, som begir seg ut på en skremmende reise på jakt etter sin forsvunne far. Serien bærer sterkt preg av 1950-tallets Jim Crow-Amerika. Rasismen lever i beste velgående, sun-set city’s er fortsatt en realitet, og USA er dypt preget av en beinhard, skremmende og voldelig rasisme mot alt og alle som ikke er bomullshvite.
På jakt etter sin far får Atticus hjelp av sin onkel og venninnen Lattica, men det er ikke bare de skremmende handlingene til hvite menn som er seriens monstre. Blant Sørstatenes dyptgående rasisme og hat mot sorte møter reisefølget på monstre og en grøssende historie om dype familiebånd som er hentet rett ut av H.P Lovecrafts vanvittige skremmende sci-fi-univers.
Det er ikke bare mennesker som er monstrene i denne verden. Det mest skremmende er kanskje ens egen familiehistorie. En braksuksess av en tv-serie som blitt overøst med heder, ære og fantastiske mottakelser – er det én ny serie du bør se i år, så er det virkelig denne. Nyt skremselen!
Castle Rock (HBO Nordic)
Hva er vel en skrekkhøst uten Stephen Kings tilstedeværelse? Like kjedelig som en Twist-pose hvor alle favorittene dine allerede er borte når du kommer til bordet. Castle Rock har vært en del av strømmetjenestenes univers siden 2018, men ble fornyet med en ny sesong i 2019, og er fortsatt en knakende god grøsserserie i ekte Stephen King-ånd.
Historien er satt til en av Kings tre fiktive byer, Castle Rock. Den utspiller seg i det som regnes som Kings “multiunivers”, hvor elementer fra alle hans historier, bøker, filmer og narrativ smelter sammen til én grøssende historie.
Når fengselsdirektøren ved det gamle Shawshank-fengselet begår selvmord, sparkes historien i gang. Mystiske, skremmende hemmeligheter fra det gamle fengselet lekker ut i byen Castle Rock – noe som får konsekvenser for alle involverte i skrekkhistorien til King. Med hele to sesonger ute, er dette en perfekt serie å bruke en fredags-, lørdags- og søndagskveld på (om ikke hele dagen).
Det er sjeldent Stephen King skuffer. Det gjør han heller ikke med denne “skjulte” perlen av en vanvittig serie – en skremmende historie, og en skikkelig grøsser av en visuell fortelling.
Nightflyers (Netflix)
Med fare for å gjenta meg selv, anbefales denne serien nok en gang. Nightflyers er en eksepsjonelt gjennomført skrekkblandet sci-fi-historie satt i fremtiden. Følelsen av å være i et fremmed univers er virkelig tilstede.
Nightflyers er en serieadaptasjon av George R. R. Martins novelle ved samme navn, som ofte havner i skyggen av hans andre arbeid, som Game of Thrones. Dette er en ambisiøs serie som følger et mannskap på et romskip som farer gjennom universet på jakt på et fremmed, utenomjordisk signal som vekker interesse.
Ingenting går som planlagt, og er det et sted man virkelig ikke vil at ting ikke skal gå som planlagt, er det nettopp i verdensrommet. Tvil blir sådd, konflikter oppstår, og den skremmende tanken om at mannskapet ikke er alene på romskipet vokser seg stadig større. Dette skjer samtidig som at mannskapet farer gjennom det sorte, mørke, tomme verdensrommet på leting etter svar. Nyt denne science-fictionperlen til det fulle i helgen!