NY UKE, NY BINGE - #52
A-liste - Maria Sharpova
PRESSA JULESPESIAL DEL 3. Når julestresset er unnagjort, og alle gaver er kommet til rette, er det endelig på tide å koble av og nyte tiden vi har sammen med våre kjære. La julefreden senke seg, og nyt roen mens du kan med noen av vår nyere tids herligste julefilmer.
Bad Santa 1 & 2 (2003/2016)
Han er full, ulykkelig og uforskammet. Noe må ha gått alvorlig galt under CV-gjennomgangen da den miserable drankeren Willie (Billy Bob Thornton) ble ansatt som julenisse. Han hater barn; han elsker sprit; og omgangen hans med prostituerte gir lydordet «ho, ho, ho» en helt ny vri. Sammen med den kortvokste mesterhjernen Marcus «Elf» (Tony Cox), kunne ikke skalkeskjulet vært bedre. Hvem vil vel mistenke selveste julenissen og hans hjelper for å rane julekassen? Bad Santa byr tilsynelatende på en utradisjonell julestemning, som kaster flere av klisjeene til fordel for en kynisk realisme. Men når Willie møter unge Thurman Merman problematiserer også filmene Willies grådighet, og tilføyer handlingen den gode gamle julemoralen som gjennom årene har bidratt til å gjøre Bad Santa stueren.
The Holiday (2006)
La oss være ærlige - jul kan være hektisk! Og noen ganger frister ikke annet enn en reise langt bort for å pleie egoet. Vi kan være enige med Amanda og Iris på dette punktet. Når jentene møter veggen i sine respektive kjærlighetsliv, avtaler de impulsivt et midlertidig boligbytte med hverandre online. Ikke lenge etter forlater storbyjenta Amanda (Cameron Diaz) herskapshuset sitt for småbylivet i søvnige, snøkledde Surrey, mens Iris (Kate Winslet) sparker av skoene ved bassenget i Los Angeles. Men å forskanse seg i mannehat og sårslikking viser seg enklere sagt enn gjort når juleromantikken kommer bankende på døra, og gjør selvmedlidenheten vanskeligere å hvelve seg i. The Holiday utgjør derfor en lett fordøyelig feel-good opplevelse, som med sin rikelige sjarm garanterer å trekke på smilebånda i jula.
Christmas Chronicles (2018)
Hva om nissen var ekte og du hadde videoklipp til å bevise det? Det er situasjonen lille Kate og Teddy befinner seg i da de går på som blindpassasjerer i julenissens slede. Men lykken blir kortvarig når nærværet deres oppdages og støkket sender nissen på kollisjonskurs mot bakken. Det som startet som en ensom julefeiring utvikler seg fort til en eventyrlig redningsaksjon hvor søskenparet må kjempe mot tiden for å reparere julesleden, og dermed redde julen. Med Kurt Russell i rollen som den noe uforventa festglade julenissen, byr Christmas Chronicles på en varm og komisk julefortelling med morsomme replikker, musikalsk opptreden og humor for hele familien.
The Man Who Invented Christmas (2017)
Vokste du også opp med Dickens´ klassiske En Julefortelling? Historien om Ebenezer Scrooge er berømt og beryktet, men hva vet vi egentlig om hvordan denne klassikeren ble til? Regissør Bharat Nalluri åpner i The Man Who Invented Christmas dørene for den sanne historien bak fortellingene. Med en distré Dan Stevens i hovedrollen, får vi innblikk i både skrivesperrene og inspirasjonene som drev en enda dødelig Dickens til å skildre tidenes julegjenferd. Og mens 1800-tallets byliv raser forbi de snøkledde brosteinsgatene, konstruerer Dickens karakterene sine med så sterk innlevelse at de nærmest blir til virkelighet.
A Christmas Carol (2019)
Det er kanskje ikke så overraskende at årets ferskeste julefilmatisering er nettopp en nyinnspilling av Dickens tidløse En Julefortelling. Denne gangen er det Steven Knight, Ridley Scott og Tom Hardy som samarbeider i adapsjonen av juleklassikeren, som i år forlenges til en egen miniserie. Nok en gang vil vi få oppleve Scrooges selvransakelser i møte med julegjenferdene, og mye tyder på at filmatiseringen tar en langt nifsere vri enn sine forgjengere. Med serieformatet kan vi også forvente å komme tettere på karakterene enn vi har kunnet tidligere, noe som åpner muligheten for en ny og unik fortolkning av en gammel litterær skatt.
Har du sett noen av disse filmene? Hva er din julefavoritt? Legg igjen en kommentar under!