NY UKE, NY BINGE - #49
A-liste – Hanna Nicholas
Det er snart jul, og forhåpentligvis snart overstått eksamen for de fleste. Pause fra pensum frigjør tid til å lære om helt andre ting. Ukens PRESSA inneholder et variert utvalg temaer, og spenner fra Silicon Valley til Antarktis, Omaha til Xinjiang.
Becoming Warren Buffett – HBO
Warren Buffett er trolig den mest jordnære milliardæren i verden. Den amerikanske investoren bor fortsatt i Omaha-huset han kjøpte i 1957, kontoret hans ser ut som det ikke har vært oppusset siden åttitallet, og han eier kun én bil. I sine eldre dager har Buffett bemerket seg som en svært generøs filantrop, men han har fortsatt mer penger enn man egentlig klarer å forstå. For å sette i kontekst; det rapporteres at han, per 2019, har gitt bort nærmere 46 milliarder dollar til veldedige formål, men hans faktiske formue er fortsatt større enn Uruguays BNP. 89-åringen bruker likevel maksimalt $3,17 på McDonald’s frokost hver dag, og brukte kuponger for å spandere lunsj på bestevennen Bill Gates. ‘Becoming Warren Buffett’ er et fascinerende portrett av en annerledes milliardær, og du ser den på HBO.
Innleid og underbetalt: Undercover i et arbeidsliv uten rettigheter
I et halvt år tok undercover-journalist James Bloodworth på seg fire nye stillinger; lagerarbeider for Amazon, telefonselger, pleieassistent i nulltimers-kontrakt, og Uber-sjåfør. Det han oppdaget var et underbetalt, og overarbeidet liv. De sterke fagforeningene er for lengst oppløst, og i ruinene oppholder tusenvis av arbeidstakere seg uten sikkerhet og reelle midler. Bloodworth møter Amazon-ansatte som ikke tør å gå på toalettet i arbeidstiden, og som stadig blir truet med oppsigelse om de klager, og hjemmehjelp som daglig jobber 12-timersdager uten å få betalt for reisetid mellom husstander. Det er sjokkerende, og opprørende lesning. For hva skjer egentlig med et samfunn der arbeidsgivere står fritt til å behandle mennesker som annenrangs, og utbyttbare? Uavhengig av politisk overbevisning, er denne boken et must om du har interesse for arbeidsliv og den voksende gig-økonomien. Boken kjøper du her.
The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley – HBO
Undertegnende har vært uendelig fascinert av denne historien siden hun leste John Carreyrous’ bok Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup i fjor. Kjenner du ikke til historien kan den oppsummeres slik; Stanford-dropouten Elizabeth Holmes ønsker å gjøre laboratorietesting og blodprøver tilgjengelige for alminnelige folk. Hun hevder at den banebrytende teknologien bak maskinen Edison klarer å diagnostisere alt fra syfilis til visse krefttyper, kun ved prikk i fingeren. Rupert Murdoch, Henry Kissinger, og andre i makteliten investerer millioner i Holmes’ selskap Theranos. Holmes blir hedret som den nye Steve Jobs, og redningspersonen for å løse USAs helsepolitiske utfordringer. Selskapet tegner kontrakt med Walgreens, og lanserer mini-laboratorier i en rekke av apotekgigantens filialer. I 2014 var den anslåtte verdien til Theranos cirka ni milliarder dollar. I 2018 var selskapet verdiløst. Hva skjedde? ‘The Inventor’ handler om store løgner, og potensielt farlige bedrag. Filmen ser du på HBO, boka kjøper du i din lokale bokhandel.
Our Planet – Netflix
I denne Netflix-produksjonen har dyrelivets helt David Attenborough slått seg sammen med WWF. Som Attenboroughs tidligere BBC-serier er også ‘Our Planet’ filmet på mesterlig vis, men den utmerker seg i sitt økte fokus på de katastrofale følger som klimaendringer påfører. Produksjonscrewet reiste jorden rundt, og filmatiseringen av kollapsende økosystemer, og hvordan det ene henger sammen med det andre gjør store inntrykk. Det høres kanskje forferdelig ut, og noen segmenter er definitivt foruroligende, men i kjent Attenborough-stil er serien samtidig en hyllest til vår fargerike klode, og viser dens enestående kraft, og majestet. Dersom eksamensnervene ikke har gitt seg enda, er naturen alltid et ypperlig sted å finne roen, selv om det kanskje bare er på skjermen. Du ser ‘Our Planet’ på Netflix.
Overvåket og Forfulgt – NRK
Det anslås at cirka en million mennesker er fanget i interneringsleirer i Xinjiang-provinsen i Kina. De fengslede er primært uighurer, og andre muslimske minoriteter, og de er plassert der uten domfellelse. Uighur-befolkningen som ikke sitter i fengsel blir overvåket 24 timer i døgnet. Det henger QR-koder på dørene, innbyggerne blir påtvunget apper på mobilen som dokumenterer alt de gjør, og det er et titalls kameraer på hvert gatehjørne. Kommunistpartiet og Xi Jinping har lenge hevdet at overvåkningen skyldes terrorbekjempelse, og at fengslene er utdanningsleire. ‘Overvåket og forfulgt’ kaller det et digitalt gulag. Dette er en rystende, og svært viktig dokumentar om maktmisbruk, teknologi, og menneskelighet. Se den på NRK.
Har du sett noen av dokumentarene? Eller lest boka? Legg igjen en kommentar under med din mening!