En lederartikkel om miljøutfordringer
Leder - Steffen Tomt
Miljø, endringer, påvirkninger, og den menneskelige virkeligheten plassert i sentrum av alt. Hvordan kan vi forstå oss på det som skjer med samfunnet vårt, med kloden vår, med det skjøre og kjære dyremangfoldet vi har? Hvordan kan vi nærme oss de miljøutfordringene vi står ovenfor?
Det føles passende å endelig ta til ordet for de miljøutfordringene vi står ovenfor i et temanummer som dette, det er nesten på overtid. Mens du leser denne teksten, og de andre 11 artiklene i dette temanummeret, utspiller det seg forferdelige og ureverserbare påvirkninger på miljøet, dyrelivet, og vår egen mulighet til å leve videre gjennom kommende generasjoner. Dette skjer kanskje ikke i hagen din enda, men det skjer i noen sin hage, noen sitt hjem, utenfor noen sine byer, og i land som utgjør den bredere delen av verdens befolkningen.
Men ikke misforstå hensikten vår med dette temanummeret, ikke grip til panikk og redsel over miljøets tilstand - men se heller tematikken for det den er: et fokus på det som er, uavhengig av hvilke som helst økonomiske og sosiale krefter, det viktigste området i vårt felles samfunn. Som Sindre Brennhagen poengterer ved sin artikkel til dette nummeret, “Unaturlig naturunderskudd”, lever ikke lenger mennesket og verdenssamfunnet i tråd med naturen. Vi opplever heller en mediert naturvirkelighet, hvor vi gjennom dramatiske og monumentale naturdokumentarer opplever et glansbilde av naturens tilstand, slik Marius G. Kaurin understreker i sin artikkel “Kan vi stole på naturdokumentarer?”. Artikler som understreker muligheter, men også den realiteten vi finner oss selv i.
Det er gode tendenser der ute, det finnes positive endringer som tipper vektskålene mot en mer likevekt enn dagens realitet. Om det så være individer som står opp mot kapitalismens jerngrep om reperasjonstillatelser og produksjonsmetoder, slik Anders W. Letnes undersøker i sin artikkel “Retten til å reparere - både telefoner og kloden”, eller de endringene som skjer i en av verden skitneste industrier, “Tise: En ny tid for klesindustrien?” som Anette Beckhaug trekker fram i sine dypdykk.
Ta dette temanummeret for det det faktisk er, og ikke den panikken og klimangsten som følger, ta dette temanummeret som en oppkvikker, en miks av adrenalin og koffein, beregnet for å skylles ned med en solid dose aktivisme. Se på dette som enda en grunn blant tusen, til å ikke bare tenke over, men handle, på de miljøutfordringene vi står ovenfor.
Velkomme til “Miljøutfordringer”, PRESSET.s 11 temanummer.
God lesning, og skål for miljøet vi skal redde!
- Steffen Tomt, sjefredaktør