Mars - Heimebane tar opp viktige temaer

Artikkel - Scott Sjøstrøm

Foto: Wesley Tingay / Unsplash

4. mars hadde serien «Heimebane» premiere på NRK. Serien har blitt hyllet for å ta opp tabubelagte temaer som psykisk helse og likestilling.

Mange lot seg overaske når det ble gjort kjent at den tidligere norske landslagsspilleren John Carew skulle spille en stor rolle i fotballdramaet «Heimebane», som hadde premiere på NRK tidlig i Mars. Like overraskende var det kanskje at Ane Dahl Torp skulle spille trønder i den samme serien.

Det er heldigvis ikke disse tingene en sitter igjen med, når man skal oppsummere og reflektere over fotballserien «Heimebane», som rullet over norske skjermer på vårparten i år.

Serien tok nemlig opp en rekke tabubelagte temaer en sjelden snakker om i en fotballgarderobe. Viktigst av disse temaene er særlig psykisk helse og likestilling.

Helena Mikkelsen baner vei

Kort fortalt handler serien «Heimebane» om fotballtreneren Helena Mikkelsen, som blir den første kvinnen til å lede et eliteserielag, da hun overtar hovedtrenerrollen for den fiktive klubben Varg IL.

Mikkelsen, portrettert av Ane Dahl Torp, møter naturlig nok på en rekke utfordringer i hennes ferske jobb. Utfordringene er utgangspunktet mange, da Varg er en klubb i mildt sagt krise. Attpåtil må hun overbevise gubbeveldet i den norske offentligheten og de lokale supporterne om at hun er verdig jobben, fordi hun er kvinne.

Hun mottar hets, skepsis og regelrett sjikane fra mange kanter, men nekter likevel å gi opp drømmen. Blant utfordringene er den aldrene fotballspilleren Michael Ellingsen (spilt av Carew), som er lysten på jobben som hovedtrener selv. Carews karakter skyr ingen midler, noe som gir oss seere ubehagelige, men nødvendige og minneverdige øyeblikk. John Carew spiller rollen sin meget godt.

Dahl Torp er også overbevisende i sin rolle, noe hun fikk bekreftet to måneder etter premiere, da hun mottok prisen for «beste kvinnelige hovedrolle» på gullruten, nettopp for hennes portrettering av den trønderske fotballtreneren.

Mental helse i fotball

Som nevnt omhandler også «Heimebane» temaer som psykisk helse. Psykisk helse har lenge vært et tabubelagt tema innad i fotballverdenen.

Fotballgarderoben er for mange kjent for sin machokultur. Det er ikke uten grunn at det ikke finnes én eneste profesjonell fotballspiller på europeisk toppnivå, som har stått frem som homofil.

Det har likevel i senere år heldigvis blitt rettet større fokus mot skjøre temaer. Et eksempel på dette er den engelske fotballspilleren Aaron Lennon (31), som for nesten to år siden ble tvangsinnlagt som følge av et mentalt sammenbrudd.

Lennon har i senere tid erkjent at det hele kunne vært unngått om han hadde snakket med noen av kollegene sine. Lennon sier også at hans dør alltid vil være åpen for andre som sliter med det samme, og som trenger å lufte tankene sine.

Adrian Austnes

I «Heimebane» møter vi karakteren Adrian Austnes (spilt av Axel Bøyum) som lider av angst, tvangstanker og panikkanfall. Austnes var kjent som en meget talentfull fotballspiller, og hadde på én tid kontrakt med den nederlandske storklubben Ajax.

Alt stopper likevel opp, og Austnes mister kjærligheten til sporten. Helena Mikkelsen tar Austnes inn i varmen, og sakte men sikkert får han igjen tilbake gleden ved å spille fotball. Hans mentale utfordringer og lidelser blir belyst og behandlet, slik en ville gjort med en vanlig sykdom.

Axel Bøyum mottok prisen for «beste mannlige skuespiller» for sin portrettering av Adrian Austnes, og ble med det den yngste vinneren av den gjeve prisen. «Heimebane» mottok totalt fem gullruten-priser.

Serien har skapt stor debatt i Norge, og blitt hyllet nettopp for å ta opp de vanskelige temaene. Neste år kommer sesong to av «Heimebane».