"Morderne i Kongo"

Artikkel - Scott Sjøstrøm

Foto: Marie Kvamme-Madsen, VG

Foto: Marie Kvamme-Madsen, VG

Medias manglende kritikk knyttet til Kongo-saken, har delvis ført til at Joshua French nå tjener seg søkkrik på det mange ser på som et eventyr.

17. Mai 2017 ble Joshua French, som eneste gjenlevende, i all hemmelighet hentet hjem igjen til Norge. French hadde frem til da sittet syv år i fengsel i Kongo. Sammen med (den nå avdøde) kompanjongen Tjostolv Moland hadde de begge mottatt en dødsdom for drap på en «sjåfør» i nærheten av Kisangani. I anledningen for Frenchs hjemkomst holdt statsminister Erna Solberg en pressekonferanse om «gladnyheten» på selveste nasjonaldagen.

En samlet presse burde vært raskt ute og fordømt og stilt spørsmål ved den drapsdømte nordmannens handlinger, og etterspurt en ny rettssak i den mye omtalte saken. Kripos gikk senest for seks dager siden ut og hevdet French sine lovbrudd kan straffes i Norge.

Ved Joshua French hjemkomst ifjor skal nærmest noe av det første han ble møtt med vært forespørsler fra flere forlag, om å skrive bok om opplevelsene sine. French har senere bekreftet at det er en bok på vei. Forlag og media generelt burde være forsiktig med å gi French et mikrofonstativ, da han på ingen måte har blitt frikjent for noen av de alvorlige forbrytelsene han er beskyldt for.

Saken blir isteden omtalt som et actioneventyr i norske medier, og nå tjener French store mengder på foredragsturnéer, landet rundt. French tjener altså millioner av kroner på en sak som har kostet den norske stat millioner av kroner.

Dømt til døden

Bildene av Moland som “smilende” vasket vekk blod fra setene i bilen, spredde seg raskt i norske medier ettersom arrestasjonen av de to nordmennene ble kjent i 2009. Moland og French, som tidligere var involvert i Telemarksbataljonen, opererte som leiesoldater på det Afrikanske kontinentet. De drev også ulovlig opptrening av soldater, virksomhet som man forventer at media (og ikke minst den norske stat) ville i større grad problematisere og fordømme ved hans hjemkomst. Ni år senere er French på turné, og tjener millioner av kroner på foredraget «Dømt til døden».

Her kan French fortelle om hemmelige oppdrag, fengselsopprør og selvfølgelig hva som egentlig skjedde i jungelen, den skjebnesvangre dagen i mai. Nysgjerrige nordmenn over hele landet betaler flere hundre kroner for å høre sannheten, fra en mann som NRKs Afrikakorrespondent Tomm Kristiansen for kort tid siden omtalte som “en notorisk løgner”.

I French sitt utsolgte show kan han også meddele (ti år senere) at han og Moland faktisk var på et ulovlig oppdrag i Kongo. Duoen skulle nemlig overlevere kontanter til en lokal informant. French forklarer at de ble tatt i bakholdsangrep av kongolesiske soldater, men at han og Moland på heroisk vis klarte å holde dem unna.

Moland og French, som altså hadde en hagle på deling, klarte å holde unna for kongolesiske soldater armert med automatvåpen!

Actionfilm

French sine skildringer høres mer ut som actionfilm, enn faktiske hendelser. Det er nemlig ingen andre enn nettopp Joshua French som vet akkurat hva som skjedde i Kongo for nesten ti år siden, noe som gir han fritt spillerom til å si hva enn han vil.

Den drapsdømte nordmannen kan likevel trøste seg med at det har blitt laget actionfilm av hendelsen, med den spekulerende tittelen «Mordene i Kongo», som gir en pekepinn på at det ikke bare var duoens sjåfør som måtte bøte med livet.

En mer passende tittel kunne for øvrig vært «Morderne i Kongo», som muligens kunne fått folk til å tenke seg over en ekstra gang før de betaler penger for å høre den drapsdømte nordmannen fortelle om sine eventyr i Afrika.