En lederartikkel om konspirasjoner
Leder - Steffen Tomt
I et samfunn myntet på digitale medier er man i konstant kontakt med påvirkninger, informasjon og ulike former for data. Men hva er det som ligger bak, og hvilke mekanismer er det som operere i medienes skygger? Er man omringet av konspirasjoner og hemmelighold, eller er ikke virkeligheten så ille som forespeilet?
Med årets fjerde måned, og vår 25. utgave, falt valget om tematikk på det overnevnte spørsmålet – et spørsmål om hemmelighold, et spørsmål om avtaler, et spørsmål om konspirasjoner. Et ord som nærmest fikk sin renessanse etter det amerikanske valget i 2016, og som stadig dukker opp i nye kontekster. Så vi ønsket å stille spørsmålet: er det virkelige så mye hemmelighold og konspiratoriske avtaler ute å går i medienes sfære som det virker som?
Da følger også et like bredt fokus som mediene selv, for medier, det kan jo tross alt være så mangt. Selv om man kanskje stiller seg undrende til om det er så mye reell snakk om konspirasjoner ute å går, trenger man ikke å lete lenge. For selv om selve ordet, ‘konspirasjon’ ikke brukes i hver endte samtale man overhører i mediene og på gata, er det store deler av de kulturelle, politiske og medievitenskapelige debattene som vektlegger konspiratoriske tendenser. Se bare til hvordan ulike sosiale medier kontoer presenterer sine standpunkter og syn, med en underliggende tone om at det er konspiratoriske krefter som jobber i det skjulte (når det kanskje i all realitet faktisk ikke er tilfellet).
Så det er da dette spørsmålet vi ønsket å stille oss selv i møte med tematikken for denne fjerde måneden av året 2021 – et konspiratorisk spørsmål, et spørsmål om tendenser, blikk, vinklinger og hemmelighold. Et spørsmål som er bredt og åpent, samtidig som det er en viss spiss egg tilstede. Og resultatet? En samling med artikler og tekster som utforsker dette området på hver sin måte, med hvert sitt tema.
I beste tilfelle gir denne utgaven deg noen nye tanker eller åpenbaringer, eller rett og slitt en interesse til å lese mer. Det er i beste tilfelle, selvfølgelig (og vi satser alltid på det beste tilfellet) – og som alltid:
God lesning fra alle oss i redaksjonen, og husk at det kan lønne seg å ha et kritisk, undersøkende blikk.
– Steffen Tomt, sjefredaktør