Fire gode nyheter
Artikkel - Steffen Tomt
Skulle du ønske nyhetene var litt mer balansert? Farget litt mer av gode nyheter, fremfor dramatiske og harde hendelser? Vel, du er ikke helt alene, og det er viktig å huske på at de gode utviklingene og de gode nyhetene er der ute, selv om det kan virke som de er litt gjemt til tider – så jeg har gjort oss begge en tjeneste og samlet sammen fire gode nyheter og utviklinger her for oss. Ta deg en titt da vel?
1. NFI øker pengepotten til norsk filmklubbvirksomhet og cinematekdrift
Med et nytt år kommer også nye rammer for økonomisk støtte for mange organisasjoner landet rundt. Norsk filminstitutt blar opp lommeboka og øker rammene for tilskudd til cinematekdrift og filmklubbvirksomhet i Norge. Cinematekene går fra 6,7 millioner kroner i støtte til 8 millioner kroner, mens norske filmklubber går fra 3,5 millioner til 4 millioner kroner.
Rammeøkningen er en del av NFIs større satsning på barn og unge, og understreker samtidig viktigheten av slike satsninger på kulturelle arenaer, filmhistorie og formidling. Økningene cinematekene og filmklubbene landet rundt nå får skal blant annet bidra til at cinemateker og filmklubber kan rette arbeider sitt mot denne målgruppen enn tidligere. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (AP) understreker viktigheten av dette arbeidet til NFI i deres presseskriv om økningene:
– Med disse pengene vil arbeidet med filmformidling i hele landet bli styrket, sånn at enda flere kan få oppleve filmgleden. Og ekstra bra er satsingen på barn og unge.
2. En samisk bølge skyller over norsk filmindustri
2023 fikk en skikkelig pangstart med årets store utgave av Tromsø International Film Festival (TIFF), hvor Anne Lajla Utsi, direktør for Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI) med stor glede kunne annonser hele 9 nye samiske film- og TV-produksjoner. ISFI har base i Kautokeino og operer på tvers av landegrensene i Sápmi og har hovedansvaret for utviklingen og produksjonen av samiske film, TV-serier og dramaprosjekter. Programposten med navnet “En samisk bølge” åpnet Utsi årets filmfestival med, sammen med visningen av åpningsfilmen Ellos eatnu (norsk tittel: La elva leve) produsert av MER Film, med blant andre Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen til spillefilmen.
De kommende samiske film- og TV-produksjonene skjer i samarbeid med både internasjonale aktører som Netflix, men og med vår egen rikskringkaster, som skal stå får produksjonen av den samiske komedie-serien Heajastallan (norsk tittel: Bryllupsfesten). Over åtte episoder skal publikum få følge en samisk bryllupsfest fylt til randen av komiske øyeblikk, drama, intriger og familiekrangler. Heajastallan skal etter planen begynne innspilling i Kautokeino i løpet av året og premiere i 2024/2025 til publikums glede. Interessen for samisk film, TV og drama har virkelig fått fotfeste.
3. Medietilsynet skal sørge for innovasjon i norske medier med 21,5 millioner kroner
Som underoverskriften tilsier øker også Medietilsynet rammene for en av sine store økonomiske tildelinger til norske medier, og det med 500 000 kroner. Pengene og den økte støtta skal gå til innovasjon av redaksjonelt innhold og utvikling i nyhetsmedium og akutalitetsmedium, hvor det er særlig små og lokale medier som vil bli prioritert i utdelingen av midlene. Det er ikke bare mer penger i potten som skal deles ut, men små og lokale nyhets- og akutalitetsmedium får i tillegg økte prosentandel av støtte til prosjektkostnader fra fjorårets 50% til årets 75%. Hanne Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet understreker til Medier24 at de økte midlene skal gjøre det enklere for norske medier å få til digitalisering og innovasjon:
– Innovasjonsstøtta skal gjøre det lettere å digitalisere og drive innovasjon, særlig for små, lokale nyhets- og aktualitetsmedium.
4. Spilladaptasjoner er kommet for å bli
Det som tidligere bare var forbeholdt de engasjerte spillerne selv og deres utømmelige iver for historier, fantastiske opplevelser, inspirerende verdener og utrolig mekanismer er nå blitt hverdagskost. Filmverdens varme omfavnelse av spill og de utrolig historiene som er å finne der vitner om én ting: spilladaptasjoner er kommet for å bli, og den seneste spikeren i kista har allerede vunnet publikum over.
Mandag 16. januar 2023 premierte The Last of Us med den første episoden av den etterlengtede serien, og innen få timer hadde serien klatret opp til 9.8/10 på IMDb, som har sunket marginalt ned til 9.3/10. Serien, som har utgangspunkt i det suksessrike spillet med samme navn fra 2013, slo alle tidligere seer-rekorder hos HBO Max og har allerede blitt fornyet for en andre sesong, noe som kommer da etter bare to episoder av første sesong.
De siste årene har spilladaptasjoner sakte men sikkert dryppet sin vei inn i film og TV-serier, med mange gode og mange omdiskuterte resultater. Men det som kan virke som har endret seg noe med det nye året, er villigheten fra filmprodusentene til å satse store penger på de mange slående historiene som er å finne i spillernes verden – og samtidig gjøre de tilgjengelige for et enda større publikum. Det er bare å glede seg over utviklingen!