Vi vender tilbake til kinosalene
Artikkel - Alexandra M. Lunstøeng
Opp gjennom tidene har kinoindustrien opplevd motstand. I 2020 ble kinoene, som mange andre, hardt rammet av koronapandemien. Flere kinoer så seg nødt til å stenge og gikk i møte med en usikker fremtid. Nå ser det ut til at situasjonen snur når flere vender tilbake til kinosalene.
Strømmetjenester + pandemi + strømkrise = kinoenes død?
Da koronapandemien brøt ut for fullt i 2020, var kinoindustrien en av mange som ble hardt rammet. Viruset beveget seg raskt og mennesker ble smittet i rekordfart. Land etter land måtte stenge ned, noe som innebar at også kinoer verden over så seg nødt til å stenge dørene sine, og det skulle gå flere måneder før de kunne åpne igjen. På denne tiden fryktet man at pandemien kom til å bety slutten for kinoene.
Dette var ikke første gang kinoindustrien opplevde motstand. Kinoene har stadig møtt på og tålt motstandsbølge etter motstandsbølge. På 80- og 90-tallet ble kinoene utfordret av hjemmekinoene. På denne tiden begynte flere å leie eller kjøpe VHS- og DVD-filmer og se dem hjemme i egen stue, fremfor å dra på kino. På tidlig 2000-tallet og helt frem til i dag har strømmetjenester som Netflix, Hulu og HBO Max blitt svært populære, og en sterk utfordrer til de fysiske kinoene. Med strømmetjenestene kan man se nesten hvilken som helst film, når og hvor som helst fra en digital enhet. Under pandemien ble også strømmetjenestene redningen for flere filmselskap som ønsket å gi ut filmer til tross for stengte kinoer. På tampen av 2020 kom Warner Bros. med nyheten som kom til å utfordre kinoene, som så frem til et nytt år hvor de forhåpentligvis kunne åpne salene og ønske publikum velkommen igjen. I 2021 la filmselskapet ut alle de nye filmene de produserte på HBO Max, samtidig som de også hadde premiere på kino. Dette bidro ikke akkurat til å redde en tilsynelatende døende kinoindustri.
En annen utfordring kinoene har møtt på, og fremdeles møter på, er den pågående strømkrisen. Høye strømpriser kan gjøre det dyrere å dra på kino. I 2022 hadde kinoer ti ganger høyere strømutgifter enn i 2021. Hvis strømkrisen vedvarer og prisene kun bli høyere, kan dette betyr færre visninger, kortere åpningstider og økte billettpriser.
Situasjonen kan snu: Flere drar på kino
I mange år har kinoindustrien stått i hardt vær, og de fortsetter å møte motstand. Som vi har sett, så har særlig de to siste årene vært svært krevende. Til tross for dette, så virker det ikke som om kinoene lar seg knekke så lett, og det ser også ut til at situasjonen nå er på vei til å snu, i hvert fall i Norge. På tampen av fjoråret kom Aftenposten med en positiv nyhet om at kinobesøkene økte i 2022. Norske kinoer landet på rundt ni millioner besøk i 2022, noe som fortsatt er et stykke lavere enn før pandemien, men også en oppgang på over femti prosent fra 2021.
– Det er full rulle i norske kinosaler for tiden. Vi har mange sterke filmer som trekker masse folk for tiden.
Dette fortalte Espen Lundberg Pedersen, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino, på slutten av fjoråret.
I perioden 25. desember til og med 30. desember i fjor ble det solgt 522 090 kinobilletter i Norge. Lundberg Pedersen er meget fornøyd med hvordan fjorårets jul utspilte seg.
– Dette viser at kino-Norge er i ferd med å reise seg etter to tøffe pandemi-år for bransjen. Vi er fremdeles ikke der vi skal være, men vi er på god vei mot det nivået vi var på for noen år tilbake.
Dette sier Lundberg Pedersen, som også er håpefull og tror på en sterk start på 2023.
I fjor var det mange filmer som trakk til seg publikum. 2022s mest sette filmer på norske kinoer var “Spider-Man: No Way Home”, “Top Gun: Maverick”, “Minions: Historien om Gru”, og “Avatar: The Way of Water”.
Sistnevnte film skal ha kostet nærmere fire milliarder kroner å lage, er tre timer og 12 minutter lang og har spesialeffekter få eller ingen har sett maken til. Det er den 68 år gamle filmregissøren James Cameron som står bak Avatar-filmene, og storfilmer som “Terminator”, “Aliens” og “Titanic”. Når NRK møter Cameron og snakker om en industri som er i ferd med å drukne, forteller regissøren at oppdraget deres er å lage film, ikke å redde kinoindustrien.
– Jeg tror ikke kinoopplevelsen vil forsvinne. Men folk må ta bevisste valg fremover om hvorvidt de verdsetter den opplevelsen, legger Cameron til.
Fire positive grunner til å dra på kino
Det ligger kanskje noe i det Cameron sier, for hvorvidt verdsetter vi egentlig en tur på kino? I en tid hvor strømmetjenester, globale pandemier og strømkriser truer kinosalene, kan dette vært ekstra viktig å tenke over. Å se på de positive aspektene ved å dra på kino (særlig fremfor å se filmer fra stua) kan bidra til en endring i kinoindustriens tøffe situasjon. Og kanskje er det nettopp det som har fått publikum til å vende tilbake til kinosalene. Her er fire positive grunner til hvorfor man bør dra på kino fremover:
3. Fellesskap
Det er noe fantastisk og særegent med å høre flere mennesker le samtidig, eller se noen bli sint på og rope til en fiktiv karakter, eller dele hulk og gråt med fremmede midt i en trist filmscene. Ved å sitte i en kinosal med flere mennesker, blir man automatisk en del av et fellesskap. På lik linje med å gå i kirken eller dra på konsert, så lar kinoer oss ha unike, minneverdige og emosjonelle øyeblikk med fremmede i et offentlig rom.
4. Filmer er laget for det stort lerretet
Ved å se en film på kino fremfor hjemme i stua kan gjøre at man får en helt annen opplevelse av filmen. Bare forestill deg å se “Topgun: Maverick” eller “Avatar: The Way of Water” hjemme på en 32 tommers TV med et middels godt lydanlegg. Det går nok fint, men det er kanskje ikke helt den store opplevelsen. Filmregissører bruker gjerne kameraer som er spesiallaget til å ta bilder og videoer for store skjermer, som kinolerreter. I tillegg komponeres det bilder og mikses lyd for den spesifikke kinoopplevelsen. Det går absolutt an å se en film fra mobiltelefonen din eller pc-en, men da er det vanskelig å gjenskape opplevelsen man får av å sitte i en ekte kinosal. På kino kan man bli dratt inn i handling og lyd på en måte som man ikke føler på av å sitte hjemme i sofaen.
1. Man fokuserer bedre på filmen
En av grunnene til hvorfor man bør dra på kino er at man lettere kan fokusere på filmen man ser. Sannsynligheten for å bli avbrutt av et pratsomt familiemedlem blir mindre. I tillegg vet man at mobilen må bli skrudd av eller bli satt på lydløs når lysene i kinosalen skrus av, noe som betyr at man heller ikke vil bli forstyrret av diverse varslinger og lyder fra den. Uten disse distraksjonene, så kan man lettere fokusere på fortellingen som utspiller seg foran øynene våre. Ikke får man satt filmen på pause, og det er heller ikke rom for reklamepauser. På denne måten blir man tvunget til å faktisk være til stede under hele filmen.
2. Eskapisme
PRESSET. har tidligere skrevet om eskapisme eller virkelighetsflukt, som handler om å flykte, eller i hvert fall få et avbrekk, fra virkeligheten. Når vi føler på stress og stagnering, så kan man kjenne på et behov for å ta avstand fra det som trigger stresset i oss. Kinoen kan da være det perfekte stedet når man trenger en slik pause. Hver gang man entrer en kinosal, så tar man en bevisst beslutning om å koble seg fra virkeligheten og slutte å sjekke sosiale medier i et par timer. Den eskapistiske spenningen man føler på når man går på kino kan være vanskelig å etterligne hjemme, kanskje til og med umulig.