Spilladaptasjonens (mulige) renessanse

Artikkel - Steffen Tomt

Det er ikke mangel på virkelig gode videospill som har endt opp som virkelig dårlige filmer og innspillinger. Listen er nærmest uendelig lang med mislykkede filmatiseringer av populære spill, og det har aldri vært særlig lønnsomt heller. Kan Playstations nye offensiv endre på dette og gi andre strømmetjenester en real kamp om markedet?

Med et strømmemarked som strammer seg inn dag for dag med nye utfordrere og sterke konkurrenter, er det ikke merkelig at Sony og Playstation ønsker seg en egen bit av kaka, tross hvor vanskelig det må være å få til. Når Disney+ troppet opp på det norske og internasjonale strømmemarkedet fikk både HBO, ViaPlay og ikke minst verdensledende Netflix noe å jobbe med – den eksisterende maktbalansen ble brått endret, og Disney+ stupte ned og tok over mer enn mange kunne sett for seg. Og med stadig mer sentralisering, sammenslåing og nye strømmetjenester á “nye” Discovery+ (tidligere kjent som Dplay) har dette en gang forgylte strømmemarkedet blitt stadig vanskeligere og kjempe seg frem i. Er det da så utenkelig at Sony og deres flaggskip Playstation har lyst til å skaffe seg sin egen del av dette eventyret?

Spilladaptasjoner – en utfordrende strategi

Adaptasjon, det å adaptere et innhold fra et bestemt medium til et annet, er både velkjent, etterprøvd og godt etablert. Adaptasjonsteori spiller en viktig del i både litteraturvitenskap så vell som i medievitenskap, og har til og med sin plass i den generelle norsk undervisningen på videregående skoler landet rundt. Men der adaptasjonsteori hovedsakelig blir forstått, er som oftest fra litterære verk til filmatiserte verk, og vice versa. Misforstå meg rett, adaptasjoner av andre slag har selvfølgelige sine respektive områder innenfor disse akademiske sfærene, men det er likevel slik at adaptasjoner fra bøker til filmer er blant de mest gjennomførte. Spilladaptasjoner derimot, ikke like vanlige (ei heller like suksessfylt). Så hvor kommer da denne motivasjonen som moderselskapet Sony og flaggskipet deres Playstation nå har lansert fra?

iJustin og Rich DeMuro hadde gleden av å være programledere for årets hel-digitale CES arrangment hvor de kommende store nyhetene innen teknologi, underholdning og elektronikk ble annonsert. Opphavsrett: CES / Foto: CES

iJustin og Rich DeMuro hadde gleden av å være programledere for årets hel-digitale CES arrangment hvor de kommende store nyhetene innen teknologi, underholdning og elektronikk ble annonsert. Opphavsrett: CES / Foto: CES

På nyårets fant det etterlengtede arrangementet CES 2021 sted. 11. Januar 2021 sparket i gang Consumer Electronics Show sitt program for året, hvor noen de av største og etterlengtede nyhetene innen elektronikk, underholdning og teknologi ble presentert for publikum.

Det var under denne konferansen som varte frem til 14. Januar at Sony og Playstation avslørte sine store planer for å skaffe seg deres egen bit av det allerede proppfulle strømmemarkedet. Strategien deres? Spilladaptasjoner, og det i bøtter og spann. Som Screen Rant kunne avsløre for noen få timer siden har Sony og PlayStation store planer for å deres nye multimedia satsning, og deres kommende ekspansjon inn i nye medier og ett bredere publikum. Det kan virke som om det anerkjente spillselskapet ønsker å ta i bruk deres massive eksisterende lager med gode, fantastiske og gripende historier, men i nye former.

Allerede har vi fått nys om at kjente, kritikerroste spill som Uncharted, med protagonisten Nathan Drake, samt The Last of Us, med den unge jenta Ellie, vil få sine respektive adaptasjoner til film/tv-serier. Spilltitlene Sony og Playstation kan plukke fra er nærmest uendelig lang, og mulighetene er mange for denne nye underholdningsoffensiven selskapene nå har satt i gang.

Underholdningens time

Det man kan hente fra årets CES arrangementet er at Sony og Playstation nå ønsker å legge et nytt og annerledes fokus på underholdning enn hva de tidligere har gjort. Som administrerende direktør for Sony og Playstation Jim Ryan kunne meddele på årets CES:

“Sony is a creative entertainment company, and entertainment has never been more important.”

- Jim Ryan, administrerende direktør Sony Interactive Entertainment

Den ungen skuespiller stjernen Tom Holland vil spille den karismatiske skattejegeren Nathan Drake gjennom tropiske, faretruende, og gullfylte land. Filmen har fått premieredato i midten av Juli i USA, og resten av verden vil nok få muligheten til å …

Den ungen skuespiller stjernen Tom Holland vil spille den karismatiske skattejegeren Nathan Drake gjennom tropiske, faretruende, og gullfylte land. Filmen har fått premieredato i midten av Juli i USA, og resten av verden vil nok få muligheten til å se denne nyinnspillingen raskt etter.
Opphavsrett: Playstation Productions & Columbia Pictures / Foto: IMDb

Motivasjonen til selskapene later til å være å gjøre deres massive underholdningslager ( i form av spill) tilgjengelige for et publikum som ikke nødvendigvis er interessert i spill. En spennende tanke, og ikke minst en interessant strategi. Ryan har rett i det at underholdning aldri før har vært viktigere, spesielt med tanke på samfunnets generelle “skrantende” tilstand, men et slikt modig valg som spilladaptasjoner er et krevende et. I motsetning til litterære verker, som ofte lar seg filmatisere og adaptere i en noe lettere grad, er videospill bygget opp av en lang rekke med bestemte og særegne dynamikker og virkemidler som trekker spilleren inn i spillet. Fallhøyden for adaptasjoner av spill til film er ekstremt høy og ikke minst smertefull (ref den mislykkede World of Warcraft (2016) adaptasjonen som mottok kraftig og velfortjent kritikk).

Så spørsmålene som gjenstår er mange, og spennende. Hvilken retning vil Sony og Playstation ta med sin nye offensiv? Vil alle deres kritikerroste og stjernespekkede spillserier bli omgjort til filmer og tv-serier, eller er det hovedsakelig de mest profilerte som vil finne sin vei frem til rampelyset? Vil disse kommende adaptasjonen ha rot i spillenes originale historie, eller vil de fungere som påfyll og utvidelser, med nye historier og handlinger? Og kanskje viktigst av dem alle: ønsker Sony og Playstation å skape noe nytt og bedre ut i fra deres suksessrike spill, eller ligger motivasjonens kjerne i økonomiske fortjenester?

Det er ikke mangel på nye adaptasjoner som beint frem kan forstås ut i fra en hovedmotivasjon basert på penger, á mange av Disneys nye innspillinger av gamle klassikere. Hvorvidt Sony og Playstation vil følge slike etablerte retninger gjenstår å se, men med lovordene fra Sony og Playstations øverste leder kan man beholde håpet enn så lenge. Undertegnede gleder seg hvertfall stort til å kunne se historien om Nathan og Ellie i filmatisert variant, så sant den lever opp til den allerede etablerte kvaliteten – og en har ingen grunn til å tro noe annet, hvertfall ikke enda.