Kjære, destruktive internett
Artikkel - Mathea Arsky
Er du virkelig så ille?
Med idylliske minner om epleslang og snøhuler er det vanskelig å akseptere at dagens ungdom vokser opp foran en skjerm. Selv ble vi fortalt at skjermtitting førte til firkantede øyne. Det kan umulig medbringe noe positivt å leve et digitalt liv?
Det er ikke til å unngå: skjermene har kommet for å bli. Med dette som utgangspunkt er det viktig å ikke la alle diskusjoner rundt den digitale æraen domineres av negativitet. Dagsorden fylles til stadighet opp med knusende rapporter om de uheldige effektene internett har på mennesker, men det bør også være rom for en positiv vinkling av realiteten vi nå lever i. Derfor presenteres det her et knippe positive konsekvenser det digitale livet har å by på.
Mental helse
Ved årsskiftet fikk mental helse endelig en større plattform for eksponering og diskusjon. Media utøvet sin vaktbikkjefunksjon ved å stille krav til regjeringen om politiske tiltak for å redusere antall selvmord her til lands. Helseminister Bent Høie (H) uttalte til VG at:
-[Økende selvmordstall] er et samfunnsproblem hvor vi ikke har lyktes med å få til endringer.
Selv om problemet ikke har en tydelig løsning enda, er det positivt at internett har medført utviklingen chattetjenester fra organisasjoner som Mental Helse og Kirkens SOS. Chattetjenester er et lavterskeltilbud som kan redusere engsteligheten hos enkelte som kan oppleve at telefonsamtaler eller fysiske oppmøter bidrar til psykisk lidelse.
Nymotens subkulturer
Vi lever i et av verdens frieste demokratier der det er en selvfølge at alle skal få utforske sine særegenheter gjennom blant annet interesser og klesstil. Internett har i denne sammenheng skapt muligheten for at folk med lignende interesser og et ønske om å møte noen likesinnede kan opprette en kontakt som den fysiske hverdagen ikke nødvendigvis hadde skapt. Digitale møteplasser er tiårets viktigste plattform for utviklingen av subkulturer!
Globalisering og politiske dialoger
Aldri før har verdensborgerne hatt så mye kontakt som idag. Nå har nærmere halvparten av jordas befolkning tilgang til internettet, noe som naturligvis åpner opp for kulturelle utvekslinger. Følgelig eksponeres vi for inntrykk vi ellers måtte reist langt for å oppleve, noe som både er spennende, men også uhyre viktig for inkludering av alle mennesker uavhengig av kulturell eller etnisk bakgrunn.
Da Taiwan i 2019 legaliserte ekteskap mellom homoseksuelle par hadde internett fungert som en kommunikasjonsplattform mellom innbyggerne i landet og myndighetene via digitale underskriftskampanjer. Trenden som ser aktivister anvende internettet som grammofon sprer seg globalt, og land som Sør-Korea opplever at sine innbyggere også ønsker å påvirke politikken via internett.