Anonymous støtter Ukraina
Nyhetsartikkel - Marie Lian
Den 24. februar klokken 04:00 norsk tid kom nyhetene om at Russland hadde invadert Ukraina. Hovedstaden Kyiv ble bombet av russiske militærstyrker, og sivile ble nødt til å flykte fra hjemmene sine. Flere nasjoner verden rundt har nå vist sin støtte til Ukraina ved å holde protester, kutte bånd med Russland og ved å ta imot Ukrainske krigsflyktninger. «Hacktivist» gruppen Anonymous og flere medieplattformer viser også nå sin støtte.
Anonymous sin melding til Putin
Den mye omtalte hackergruppen Anonymous har vist sin støtte til Ukraina. I en egen videomelding til Vladimir Putin, erklærte gruppen cyberkrig mot Russland. Natt til lørdag 26. februar kom det inn meldinger om at flere av Russland sine største nettsider var nede for telling, inkludert nettsiden for den russiske regjeringen.
Nettsiden til nyhetsbyrået TASS, samt avisene Kommersant og Izvestia, var også nede. Ifølge Dagbladet skal flere som prøvde å komme seg inn på nettsidene blitt møtt med ulike beskjeder fra hackergruppen Anonymous: "In a few years we'll live like in North Korea. What's in it for us? For Putin to make the history books? It isn't our war, let's end it!".
Ifølge flere brukere på Twitter skal Anonymous ha hacket seg inn på flere russiske radio- og TV-kanaler, hvor de skal ha spilt den Ukrainske nasjonalsangen flere timer i strekk. Via TV-kanalene skal de også ha vist sterke bilder til det russiske folket om hva som foregår i Ukraina, under det Putin påstår er en redningsoperasjon. Hackergruppen klarte også ifølge brukere på Twitter å ta ned flere russiske overvåkningskameraer på grensen inn til Ukraina.
Det er ikke første gang Anonymous utfører slike angrep. Under de store Black Lives Matter-protestene etter George Floyd ble drept av en politibetjent i mai 2020, involverte hackergruppen seg. De kom med en melding om at de ville utføre cyberangrep på Minneapolis Police Department og frigjøre tonnevis av dokumenter. Anonymous har også angrepet tidligere president i USA Donald Trump, og terrorgruppen IS. Gruppen ble også verdenskjent for sitt forsvar av Wikileaks og The Pirate Bay.
Ingen russisk reklame
Facebook har også vist sin støtte til Ukraina. Appen har blokkert russiske statlige medier fra å annonsere på plattformen. “We are now prohibiting Russian state media from running ads or monetizing on our platform anywhere in the world,” annonserte Nathaniel Gleicher, Facebook’s leder for sikkerhetspolitikk på Twitter.
Som følge av dette har Russland nå begrenset tilgangen til Facebook, og hevder at sosiale medier-giganten har sensurert russiske medier midt i Ukraina-konflikten. I en uttalelse sendt til flere publiserte utsalgssteder, sa landets kommunikasjonsdepartement at Facebook har «krenket rettighetene og frihetene til russiske borgere» ved å sensurere russiske utsalgssteder.