Spotify fjerner Neil Youngs musikk fra plattformen

Nyhetsartikkel - Alexandra M. Lunstøeng

De siste ukene har det stormet rundt musikkstrømmetjenesten Spotify etter at rockestjernen Neil Young ønsket å få fjernet all musikken sin fra plattformen i protest mot podkasten til komiker og MMA-profil Joe Rogan. Men hva går egentlig hendelsen ut på, og hva skjer videre?

Rockelegenden Neil Young har bedt Spotify om å fjerne all musikken hans fra plattformen. Men hva er årsaken? Foto: Reet Talreja / Unsplash

Dette har skjedd

Det var i slutten av januar i år at det ble kjent at den 76 år gamle rockelegenden Neil Young krevde at Spotify måtte fjerne podkasten til Joe Rogan. Årsaken er at Young mener Rogans podkast «The Joe Rogan Experience» har bidratt til å spre feilinformasjon om koronavaksiner, og dermed også skapt vaksineskepsis. I et åpent brev til Spotify, som ble publisert på rockestjernes hjemmesiden, stilte han musikkstrømmetjenesten et ultimatum.

Det er han eller meg. Ikke begge.

Dette skrev blant annet Young i brevet, som senere ble fjernet fra hjemmesiden. Han skal også ha skrevet rett ut at Spotify ikke kan beholde både hans og Rogans produkter på samme tid.

Joe Rogans podkast er laget eksklusivt for Spotify, og er i dag en av verdens største podkaster. Den første episoden ble publisert i desember 2009, og siden har den vokst til å bli svært populær. I podkasten intervjuer Rogan eksperter, kjendiser og eksentriske personligheter om et vidt spenn av temaer. Ifølge VG har podkasten rundt 11 millioner avspillinger per episode. Det er spesielt én episode som omhandler vaksiner, som har fått flere til å reagere. I et opprop, omtalt i Rolling Stone, skal 270 helsearbeidere og forskere ha bedt Spotify ta avstand fra feilinformasjon og konspirasjonsteorier på deres plattformer etter at episoden var publisert.

Etter at Neil Young stilte ultimatumet, kunne Spotify, ifølge The New York Times, bekrefte at de var i gang med å fjerne Youngs musikk. Dermed lot de også Rogan fortsette med podkasten sin.

Flere kjente artister har boikottet Spotify

Konflikten mellom Neil Young og Spotify har skapt reaksjoner verden over. Det at musikkstrømmetjenesten bekreftet at de var i gang med å fjerne rockestjernes musikk, fikk flere artister til å reagere, deriblant Joni Mitchell.

I et åpent brev til Spotify, publisert på Mitchells hjemmeside, har hun skrevet at hun står sammen med Young.  

Jeg har bestemt meg for å fjerne musikken min fra Spotify. Uansvarlige mennesker sprer løgner som fører til at folk dør. Jeg stiller meg i solidaritet med Neil Young, med vitenskapen og medisinerne i dette spørsmålet.

Joe Rogans podkast er en av verdens mest kjente podkaster. Foto: Austin Distel / Unsplash

Flere kjente artister skal ha boikottet Spotify i protest mot det de mener er spredning av løgner om koronaviruset på musikkstrømmetjenesten. Her til lands skal Egil Hegerberg, kanskje best kjent som artist og komiker Bare Egil, i en Twitter-melding ha truet med å legge ut mer musikk på Spotify dersom plattformen ikke oppfyller “alle krav”. Med dette mener han at “musikkstrømmetjenesten må oppfylle alle krav, og det ikke er noe forskjell på krav”. Til Nettavisen skal Hegerberg har fortalt at han har mye dårlig musikk på lager, som nå risikeres å bli sluppet ut.

Spotify skal innføre koronamerking

Kort tid etter at det ble kjent at flere artister viste solidaritet med Neil Young, postet Joe Rogan en video på sin egen Instagram-konto, der han blant annet forteller at han er lei seg for hendelsen og utfallet av den.

Jeg er veldig lei meg for at de føler det slik. Jeg ønsker det absolutt ikke slik. Jeg er en Neil Young-fan, jeg har alltid vært en Neil Young-fan.

Hele hendelsen har også påvirket Spotifys rykte, og etter at flere artister har valgt å følge i Youngs fotspor, har man ventet på musikkstrømmetjenestens reaksjon. Forrige uke kunne Spotify-sjef Daniel Ek varsle tre endringer på plattformen, deriblant koronamerking. Ifølge VG, har Ek skrevet i et innlegg at de internt har hatt regler for hva som er akseptabelt og ikke akseptabelt på plattformen. Han tar allikevel selvkritikk for at det ikke har vært åpenhet om reglene.

Basert på tilbakemeldinger de siste ukene har det blitt klart for meg at vi har en plikt til å gjøre mer for å gi balanse og tilgang til bredt akseptert informasjon fra medisinske og vitenskapelige miljøer som leder oss gjennom disse spesielle tider.

Med dette varsler Ek videre om de tre endringene som vil skje på plattformen, deriblant at Spotify skal innføre en form for koronamerking. Det vil si at de vil merke alle podkastepisoder som inkluderer en diskusjon om koronaviruset, og henvise brukere til et informasjonssenter, lignende det som er blant annet på Instagram og Facebook fra før av. Tanken er at musikkstrømmetjenesten kan forhindre at det blir spredt feilinformasjon og konspirasjonsteorier på plattformen. Hvorvidt dette fungerer i praksis, gjenstår å se etter at koronamerkingen trer i kraft for fullt.