Overflod av spam-boter på Instagram
Nyhetsartikkel - Alexandra M. Lunstøeng
Har du mottatt meldingsforespørsler fra ukjente og gjerne lettkledde kvinner på Instagram? Eller har du kanskje uoppfordret blitt lagt til i gruppesamtaler? Fenomenet har økt i det siste, og nå klager mange på enorme mengder spam på Instagram.
Det plinger fra mobilen. Det er kanskje tredje gang denne uken, at du mottar uønskede meldingsforespørsler fra ukjente kvinner på Instagram. Eller så har du kanskje blitt lagt til i nok en gruppesamtale med ukjente personer. Når du klikker deg inn i samtalen, har du mottatt en melding. Meldingen har ofte seksuelt innhold, som lover at du skal få «se mer» dersom du trykker på lenken. På profilbildet til vedkommende, som har sendt deg meldingen, kan du se en lettkledd kvinne. Hun er imidlertid ikke ekte, og har helt andre intensjoner enn å vise seg frem avkledd for deg.
Vil hente ut personlige og økonomiske opplysninger
Profilene du mottar meldingsforespørsler fra på Instagram er falske. De er roboter, og kalles spam-boter. En spam-bot er et dataprogram, som er programmert til å sende ut spam over Internett. Spam-boter kan opprette falske brukerkontoer med tilhørende falsk kontaktinformasjon, eller drive stjålne kontoer for å fremstå som ekte. I de siste ukene har antall spam-boter på sosiale medier økt.
I midten av mars utførte NRK Nyheter en undersøkelse på Instagram-storyen sin. Her stilte de Instagram-brukere spørsmål om de nå i større grad enn tidligere hadde mottatt meldingsforespørsler fra ukjente kvinner på Instagram enn før. Undersøkelsen viste at ni av ti mottok flere slike forespørsler i midten av mars, enn det de gjorde i starten av måneden. Samtidig kan en sosiale medier-bruker fortelle at han opplevde at antallet spamhenvendelser på både Instagram og Facebook hadde tredoblet seg den siste tiden.
– Noen av lenkene leder til registrering på dating- og pornosider, mens andre leder til Bitcon-investeringer.
Dette forteller Jørund Heimholt, IT-konsulent og grunnleggeren av Datahjelperne, til NRK som en forklaring på hva som skjer, hvis man klikker seg inn på lenkene fra de ukjente avsenderne.
Spam-botene og skaperne deres har dermed bare én intensjon: å forsøke å svindle sosiale medier-brukere. De utallige uønskede meldingsforespørslene på Instagram brukes som agn til å fiske opp personlige og økonomiske opplysninger om deg. Heimholt kan fortelle at generelt alt av svindel har hatt en stor økning under koronapandemien, og at dette kan være en av grunnene til at spam-botene har fylt opp innboksene våre på sosiale medier i det siste.
Blokkerer millioner av falske profiler daglig
Forrige uke kom det frem at Facebook, som eier Instagram, har fjernet 1,3 milliarder falske kontoer mellom oktober og desember.
– Vi oppdager og forhindrer millionvis av forsøk på å lage falske kontoer hver eneste dag. Men dette er en pågående utfordring, og arbeidet vårt er ikke ferdig.
Dette sier Camilla Nordsted, kommunikasjonskonsulent i Facebook, til NRK. Facebook jobber iherdig med å blokkere spam og fjerne falske kontoer på plattformene sine, og nettgiganten kan anslå at rundt fem prosent av alle brukerne deres er falske.
Elise Øygaren, sosiale medier-journalist, kan fortelle at Facebook har bedt brukerne sine om å bekrefte personopplysninger og kontaktinformasjon om seg selv, slik at de lettere kan gjenkjenne og fjerne falske kontoer. I tillegg driver nettgiganten med maskinlæring, som innebærer at maskiner kan analysere og lære av data slik mennesker gjør. Når man markerer meldingsforespørsler på Instagram som uønsket og spam, i tillegg til å rapportere de falske kontoer, bidrar man til at automatiske og manuelle systemer blir smartere – Facebook og Instagram lærer å gjenkjenne spam-boter på egenhånd. Samtidig som at sosiale medier styrker offensiven mot falske kontoer, så tilpasser spam-botene seg forsvaret og fremstår stadig med reelle.
Skru av varsler på Instagram
Nordsted og Heimholt mener at det ikke er så mye folk kan gjøre med problemet, og Instagram oppfordrer brukerne sine til å rapportere og blokkere spam-botene. Likevel vil ikke dette hindre spam-botene i å spamme ned innboksene våre for alltid. Det man derimot kan gjøre er å dempe varslingene om at man har mottatt meldingsforespørsler og gruppeinvitasjoner på Instagram. Slik gjør man det: «Innstillinger» → «Varsler» → «Direct-meldinger» → «Gruppeforespørsler», og trykk på «Av».