Studie viser at koronaviruset kan leve i en måned på telefonen din

Nyhetsartikkel - Susanna Mathea Arsky

En ny studie viser at viruset som forårsaker COVID-19 kan overleve i opptil 28 dager på visse overflater. Kan materialene i smarttelefonen din gjøre at du bærer rundt på en smittebombe?

Foto: Fusion Medical Animation / Unsplash

Koronavirus er en gruppe virus, navngitt på grunn av deres visuelle utforming, som om de har på seg kroner. Foto: Fusion Medical Animation / Unsplash

SARS-CoV-2 spres som kjent via dråpesmitte. Et host eller nys vil kunne medføre utviklingen av virussykdommen COVID-19, og det har lenge vært debattert hvorvidt viruset overlever på, og smitter gjennom, ulike overflater. En studie utført av det australske offentlige forskningsinstituttet CSIRO konkluderer nå med at viruset kan, under visse forhold, være smittefarlig i opptil 28 dager.

Studien utforsket overlevelsesraten til viruset under tre ulike temperaturforhold; 20 °C, 30 °C og 40°C. Eksperimentene skjedde med fravær av lyskilder, for å unngå at UV-lys skulle påvirke resultatene. Ifølge studien tok det kun opp mot 2.7 døgn før antallet smittsomme virus var halvert, under den mest virus-vennlige temperaturen i testen på 20°C. Derimot overlevde ingen virus mer enn 24h på noen overflater i en temperatur på 40°C. Overflatene der virusets overlevelsesevne ble testet, ble valgt ut for å reflektere offentlige rom; banksedler, rustfritt stål, glass, bomull, m.m. 

Smarttelefonen kan være smittebærende

Foto: CDC / Unsplash

Illustrerende fotografi som viser hvordan forskere muligens arbeider med slike studier. Bildet er ikke direkte knyttet til denne studien. Foto: CDC / Unsplash

Vi holder oss daglig oppdatert på sosiale medier gjennom smarttelefonen. Spesielt dette året, som har vært sterkt preget av karantener og sosial distansering, har geleidet folk til å knytte bånd på digitale plattformer. Det er gjennom smarttelefonen at de sosiale mediene materialiseres. Telefonens essensielle rolle gjør at den naturligvis er med både på trikken, skolebenken og i senga. Til tross for at vi generelt har blitt bedre på å overholde god håndhygiene, kan telefonen, i følge CSIRO, være hjem til SARS-CoV-2 i opptil 28 dager etter først å ha vært i kontakt med viruset. 

Det er de poreløse overflatene, som glass og rustfritt stål på mobiltelefoner, som gir best overlevelsesrater for viruset. Resultatet fra studien står i kontrast med en amerikansk studie som tidligere i år viste at viruset overlevde kun i 3 dager på rustfritt stål.

Studien kritiseres 

Studien kritiseres for å være en dårlig refleksjon av virkelighetsnære scenarioer;

Viruses are spread on surfaces from mucus in coughs and sneezes and dirty fingers and this study did not use fresh human mucus as a vehicle to spread the virus [...] Fresh mucus is a hostile environment for viruses as it contains lots of white cells that produce enzymes to destroy viruses and can also contain antibodies and other chemicals to neutralise viruses [...] In my opinion infectious viruses will only persist for hours in mucus on surfaces rather than days, sier professor Ron Eccles, tidligere leder for Common Cold Centre at Cardiff University, til BBC.

I tillegg har samfunnet som en helhet gått sammen for å bekjempe viruset, og hygieniske rutiner, både offentlig og privat, er forbedret. Det skal bare en 20 sekunders håndvask, med såpe og vann, til for å eliminere viruset fra porøse hudoverflater. 

Å holde telefonen ren er derimot hakket mer vrient; ikke bare må desinfeksjonsmiddelet være sterkt nok, men det må heller ikke ødelegge overflatebehandlingen på telefonen. 

Vi anbefaler derfor å ta utgangspunkt i denne vitenskapelige artikkelen, publisert i amerikanske National Library of Medicine.