Apple TV+ annonsert: Hvor er revolusjonen?

Nyhetsartikkel – Anders W. Letnes

Etter gårsdagens pressekonferanse spør vi: Er vi blitt noe klokere? Hvor er revolusjonen? Kan Apple TV+ beseire Netflix?

I går kveld annonserte Apple strømmetjenesten Apple TV+ (bildet er kun en illustrasjon). Foto: William Iven / unsplash.com

I går kveld annonserte Apple strømmetjenesten Apple TV+ (bildet er kun en illustrasjon). Foto: William Iven / unsplash.com

Apple-CEO Tim Cook åpnet showet med å trekke frem Apples merittliste. Som PRESSET. skrev tidligere mandags formiddag forventet mange at Apple skulle gjøre noe like revolusjonerende med strømming som de har gjort med musikk. Etter gårsddagens pressekonferanse sitter vi igjen med tre spørsmål: Er vi blitt noe klokere? Hvor er revolusjonen? Kan Apple TV+ beseire Netflix?

 

Oppgraderinger

Tim Cook brukte lang tid før han faktisk kom til strømmetjenesten. Først annonserte han Apple News+. Denne oppgraderer Apple News, og legger til både magasiner (f. eks. National Geographic og TIME) og avisabonnementer på Los Angeles Times og Wall Street Journal. Mange har tidligere kalt tjenesten ”Spotify for nyheter”, men hittil har ikke Apple nok aviser til at de kan sammenlignes.

Oppgraderinger var en rød tråd gjennom pressekonferansen. Apple Pay styrkes med Apple Card. App Store får en abonnementsløsning for spill kalt Apple Arcade. Etter nesten 1 time kom Cook til TV, eller Apple TV, som også skal oppgraderes. Til slutt ble den nye strømmetjenesten, Apple TV+, annonsert.

 

Apple TV og Apple TV+

Strømmetjenesten ble presentert som en integrert del av nye Apple TV, men som en tjeneste man må ha et eget abonnement på. Allikevel vil nye Apple TV og Apple TV+ påvirke og styrke hverandre. Sammen har de to tjenestene potensiale, men hver for seg tilbyr de ikke mye nytt. 

Apple TV er et samlepunkt for både kabelabonnementet ditt, andre strømmetjenester (Hulu nevnes, ikke Netflix), og egne kanaler. HBO og Showtime ble trukket frem som eksempler på slike kananaler. Fra scenen ble det påpekt hvor enkelt det var å abonnere på Showtime rett fra Apple TV. I Apple TV betaler man tydeligvis bare for kanalene man vil se, så man trenger ikke betale for en ”større pakke” enn det man har behov for. Hvordan dette skiller seg fra Amazon Prime, kommer ikke tydelig fram.

Hadde pressekonferansen sluttet der, ville nok mange gått hjem skuffet. Riktignok kommer Cook tilbake på scenen. Store fortellinger kan forandre verden, sier han. Derfor har Apple samarbeidet med en gruppe filmskapere om å skape en tjeneste ulik alt som har vært gjort tidligere: Apple TV+.

Apple TV+ er en tjeneste dedikert til de beste fortellingene noensinne fortalt, sies det fra scenen. Det vises en video hvor ulike filmskapere og kunstnere forteller om sitt forhold til fortellinger. Blant dem er Steven Spielberg, JJ Abrams, Sofia Coppola, M. Night Shyamalan, Ron Howard, Jennifer Aniston.

 

Originalt innhold

Etter videoen kommer Steven Spielberg på scenen til stor applaus fra salen. Han snakker om sitt bidrag: Amazing Stories, en sci-fi-antologi-serie.

Reese Witherspoon, Jennifer Aniston og Steve Carell annonserer The Morning Show. Det tar oss bak kulissene i et God Morgen Norge-aktig program, som skal være et ærlig blikk på forhold mellom kvinner og menn.

Jason Mamoa (Aquaman) og Alfre Woodard (Luke Cage) snakker om See. En apokalypse har nesten utslettet menneskeheten. De eneste overlevende er blinde. Tiden går, og etter hvert begynner menneskene å lure på om syn noensinne har eksistert.

Kumail Nanjiani (The Big Sick) forteller om hvordan det var å komme til Amerika som 18-åring. Han hadde sett USA i filmer, men da han ankom den landlige staten Iowa, følte han seg lurt. Little America er inspirert av historiene fra ekte folk som har innvandret til USA.

Den største applausen får Oprah Winfrey. Hun sier hun samarbeider med Apple for å nå mange. Oprah nevner at hun har to dokumentarer i produksjon. Den ene handler om seksuell trakassering på jobb. Den andre handler om psykisk helse.

 

Hvor er revolusjonen?

Fra scenen sier Apple at dette ikke bare er enda en ny strømmetjeneste. Men hvor er revolusjonen? To ting skiller Apple TV med Apple TV+ fra konkurrentene. For det første har Apple TV alt på et sted: filmkjøp og –leie, kabel-TV, strømming, kanaler og Apple TV+. Dermed slipper man å bytte mellom tjenester, noe som er praktisk. Samtidig tilbyr Amazon Prime noe tilsvarende.

For det andre har Apple tilsynelatende forstått at kampen om strømming i stor grad handler om originalt innhold. Apple TV+ skal ha det originale innholdet med høyest kvalitet, sies det fra scenen. Fortellinger og kunstnere er den røde tråden gjennom denne delen av pressekonferansen.  

Men heller ikke dette er revolusjonerende. Netflix og konkurrentene investerer også enorme summer i originalt innhold, og har gjort det lenge. Apple skiller seg kanskje ut ved måten de presenterer det på: filmskaperne de samarbeider med omtales som visjonærer, fortellinger opphøyes til noe fellesmenneskelig, til noe som knytter oss sammen. Undertegnede trakk frem Apples penger som et viktig kort i kampen mot konkurrentene. Et høyt budsjett viet godt originalt innhold kan bygge opp Apple-merkevaren innen film og serier. Eksempelvis er HBO blitt kjent for god kvalitet med The Wire, Sopranos og Game of Thrones.  

Samtidig kan man spørre: Er dette virkelig bransjens største navn? Er konseptene gode nok til å utfordre seriene til Netflix, Amazon og kommende Disney+? Spielberg er en legende, men kommer antologiserien hans til å slå an hos et publikum som dedikerer seg til langstrakte serier som Game of Thrones? Og sier en pressekonferanse som nesten utelukkende baserer seg på å presentere originalt innhold nok om tjenesten? De fleste av seriene som ble annonsert har mange visst om lenge grunnet lekkasjer.  

En annen styrke jeg nevnte er datamengden Apple sitter på. Man kan også nevne deres ekspertise på teknologi. Og disse to er selvsagt også knyttet sammen. I denne pressekonferansen ble ikke disse styrkene spilt på i nevneverdig grad. Algoritmen som foreslår nye serier for deg ble nevnt, men slike algoritmer avhenger av at tjenesten faktisk har nok serier man vil se.

Som nevnt tidligere i går har det gått mange rykter rundt strømmetjenesten. Nå har vi et navn, Apple TV+, og har fått bekreftet mye av ryktene rundt hvilke serier tjenesten får. Utover dette er vi kanskje ikke blitt så mye klokere. Flere spørsmål står ubesvart. Det er fortsatt usikkert hvor mye tjenesten kommer til å koste. Det ble sagt at tjenesten blir å finne på alle dine ”enheter”, men det var underforstått at disse er Apple-produkter. Dermed dukker enda et spørsmål opp: Hvordan skal Apple kunne ta opp kampen med Netflix om tjenesten bare er på Apple-produkter? Dette er bare en sniktitt, sa Cook fra scenen. Vi får bare vente på neste.