Google beholder kvinneundertrykkende app

Nyhetsartikkel - Anders W. Letnes

Fredag ble kvinnedagen feiret verden over. Samme uke svarte Google på oppfordringer om å fjerne den kvinneundertrykkende appen Absher. Den blir værende i Google Play.

Foto: Majid Korang Beheshti / unsplash.com

Foto: Majid Korang Beheshti / unsplash.com

Absher lar saudiske menn overvåke koner og døtre. Hvis kvinnene forsøker å dra kan mennene gjøre passene deres ugyldige via appen. Absher fungerer sammen med det saudiske ”verge-systemet” hvor en mann (f. eks. ektemann, far, bror) må gi tillatelse for at en kvinne skal kunne reise noe sted. I januar skrev BBC om hvordan Salwa rømte fra Saudi-Arabia til Canada med lillesøsteren. Det første hun måtte gjøre var å komme seg inn på farens telefon. Så brukte hun Absher til å gi seg selv tillatelse til å bruke eget pass og egen mobil, skriver Aftenposten.

Egentlig er Absher en app for offentlige tjenester i Saudi-Arabia. Appen kan blant annet brukes til å betale bøter eller skaffe førerkort. Den er utviklet og drives av myndighetene. Ettersom vergesystemet inngår i landets lovverk finnes også overvåkningsfunksjoner i appen. ”Før en kvinne kan begynne å studere, jobbe, skaffe bankkort, kjøre bil, hente pass eller inngå et giftermål, skal mannen godkjenne dette”, ifølge Aftenposten.

Google beholder Absher

Etter mye oppmerksomhet rundt Absher har Apple og Google blitt utsatt for kritikk. Begge selskaper sa de skulle vurdere om de skulle beholde appen i App Store og Google Play. Forrige uke kunne altså flere medier skrive om hva Google har kommet fram til: Absher får bli. Apple har ikke gitt lyd fra seg, men appen er fortsatt i App Store.

Ifølge Business Insider konkluderer Google med at appen ikke bryter med reglementet. Samtidig trekker Business Insider frem en del av Google Plays vilkår for utviklere: ”We don't allow apps that promote violence, or incite hatred against individuals or groups based on race or ethnic origin, religion, disability, age, nationality, veteran status, sexual orientation, gender, gender identity, or any other characteristic that is associated with systemic discrimination or marginalization.” Legg merke til undertegnedes utheving.

Nå får Google kritikk fra flere hold. Menneskerettighetsgrupper som Amnesty går hardt ut.

– Ved å tilby appen på sine plattformer tilrettelegger Google og Apple for menneskerettighetsbrudd mot saudiske kvinner. Det er uakseptabelt, sa generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til Aftenposten forrige uke.

“Rape Day”

Spillnettbutikken Steam har stått i en lignende sak den siste tiden. Nettstedet har blitt kritisert for et spill som var under utvikling, og som skulle slippes på plattformen. ”Rape Day” er i survival-sjangeren, men i tillegg til det vanlige gameplayet knyttet til overlevelse, skulle man i tillegg kunne voldta kvinnelige figurer i spillet. Akkurat som Google har Steam vurdert hvorvidt spillet bryter med retningslinjene for plattformen eller ikke. At de i det hele tatt har tatt seg tid til dette ser mange på som kritikkverdig. 

Forrige uke sa Steam at ”Rape Day” allikevel ikke kommer til å bli sluppet på plattformen.

– Vi respekterer utvikleres ønske om å uttrykke seg, og formålet med Steam er å hjelpe utviklere med å finne et publikum, men denne utvikleren har valgt et innhold og en måte å representere det på som gjør det veldig vanskelig for oss å hjelpe dem med å gjøre det, skriver Steam i sin forklaring, ifølge Gamer.no.

Sakene er selvsagt ikke like. Voldtekt er ikke det samme som overvåking, og spill er ikke det samme som virkelighet. Allikevel har sakene likheter i at begge omhandler kvinneundertrykking, og begge handler om en plattform-eier som tar stilling til innhold andre har produsert. 

I motsetning til Google fjernet Steam innholdet. Dette skjer på tross av at de tidligere har gjort retningslinjene sine mindre strenge. Det skulle bli mer eller mindre fritt frem for utviklerne. På en side kan dette føre til vekst fordi flere spill får slippe til. På den andre siden kan det føre til at Steam får et viktigere ansvar som kuratorer.

Restriksjon, åpenhet og plattformer

McAfee & Brynjolfsson, eksperter på økonomi og teknologi ved MiT, er blant de som peker på et viktig trekk ved dagens største selskaper; de er alle plattformer. Med andre ord skaper de ikke innhold selv, men fungerer som kuratorer for innhold fra andre. Det er en balansegang både mellom god og dårlig kvalitet, og åpenhet og lukkethet. Er plattformen for restriktiv fører det til lite innhold, som igjen fører til en lite attraktiv plattform. McAfee & Brynjolfsson sier at dette er feilen Steve Jobs nesten gjorde. I starten skulle nemlig Apple utvikle alle apps for iPhone. Riktignok innså de at å slippe til andre både ville frigjøre arbeidskraft, og føre til et mangfold de ikke kunne ha skapt på egenhånd. Først da de gjorde App Store til en markedsplass skjøt iPhone fart. 

Er plattformen for åpen fører det til dårlig innhold, som kan svekke merkevaren, og dessuten skadelig innhold, som virus og malware. Altså handler det om å finne balansen mellom restriksjon og åpenhet. Dette er en kontinuerlig diskusjon hos plattform-eierne. Dessuten legger samfunnet rundt stadig press på selskapene. Sakene om falske nyheter i sosiale medier, og eksempelvis Facebooks redaktøransvar, kan også sies å inngå i denne diskusjonen. Åpenhet kan føre til mye deling, likes, aktivitet, og dessuten lite arbeid men mye profitt for Facebook. For mye åpenhet kan riktignok føre til store problemer for demokratiet, og dermed kritikk mot plattformen, som igjen kanskje fører til fallende inntekter. 

Bryter ikke Googles retningslinjer

Google har nok tenkt nøye gjennom retningslinjene for hva de vil ha på plattformen. Men hvor gode er disse retningslinjene om de åpner for kvinneundertrykking? Redaktørene ved The Washington Post kritiserer måten Googles forklarer seg på. De påpeker at vilkår og retningslinjer ikke er skrevet i stein, og dessuten at Google endrer på dem til stadighet uansett. Alle reglene er valg Google har gjort. 

Hvordan reglene håndheves, er også et valg. The Washington Post trekker frem retningslinjene sitert over, og sier at selv om Absher ikke nødvendigvis ”promoterer hat” eller ”oppfordrer til vold”, så viderefører appen allikevel et system som driver med ”systematisk diskriminering”. 

– Ingen spurte Google om Absher brøt med retningslinjene deres. Spørsmålet var om selskapet ville legge til rette for de kjønnsdiskriminerende reglene til et regime som ikke bare undertrykker kvinner, men som også dreper journalister, aktivister og andre kritikere. Svaret burde vært nei, skriver The Washington Post.