Statsbudsjettet 2019 - Studenter, pressen og film

Nyhetsartikkel - Ida Andersen

Hvordan blir studenter og pressen rammet av statsbudsjettet? Her er årets forslag

m-b-m-795202-unsplash.jpg

Stipendordningen, pressestøtten og NRK vil mulig møte på utfordringer hvis forslagene i statsbudsjettet går gjennom. Samtidig senkes eiendomsskatten og det foreslås 150 millioner rettet mot 5g nett og bedre mobilnett.

Klokken 10 i går, 8. oktober, la regjeringen frem forslag til statsbudsjettet for 2019. Noen av forslagene går som følger. 

· Senker eiendomsskatten. Reduksjon fra syv til fem promille i maksimal eiendomsskattesats for bolig – og fritidseiendom fra og med 2020. Prosentsatsen i formueskatten vil ikke bli berørt, men bunnfradraget vil øke noe. Samtidig kuttes verdsettelsen av aksjer og driftsmidler fra 80 til 75 prosent, noe som til sammen vil koste staten 690 millioner kroner. 

· Regjeringen foreslår 150 millioner kroner til tidlig frigjøring av frekvensene på 700 MHz-båndet – dette skal brukes til 5g nett og bedre mobilnett i Norge. 

· Regjeringen foreslår å øke egenandel hos legen - egenandelstak 1 fra 87 kroner, til totalt 2.345 kroner og egenandelstak 2 med 60 kroner til totalt 2.085 kroner i 2019.

Innstramming i stipendordning

Under omgjøring av lån til stipend vil studenter midte deler av stipendet dersom de ikke fullfører en grad. Hvis frafallet fra høyere utdanning fortsetter slik som i dag, regner regjeringen med og spare hele 256, 4 millioner kroner i 2019. Iselin Nybø, forsknings – og høyere utdanningsminister sier i en pressemelding at det uroer henne at så mange er innom høyere utdanning uten å fullføre noen grad. Hun forklarer at regjeringen ønsker at flere studenter skal fullføre utdanningen sin og at med den nye ordningen kan 25 prosent bli gjort om til stipend på grunnlag av studiepoeng, mens studenten derimot må fullføre graden sin for å få gjort om de siste 15 prosentene. Samtidig vil Nybø gi en ekstra uke med stipend til heltidsstudentene, med dette vil studenter få støtte i 10 måneder og 3 uker av året.

Pressestøtten – tapt seg i verdi over tid 

Et annet punkt i forslaget til budsjett er pressestøtten. I en artikkel i journalisten kommer det frem at regjeringen ønsker å videreføre nivået på pressestøtten på 313 millioner kroner. Dette vil i praksis bety reelle kutt da regjeringen foreslår og holde støtten på samme nivå, og ikke øker den i takt med den generelle prisveksten. Innovasjonspotten er i år på 7 millioner kroner og foreslås økt til 10 millioner kroner neste år. 323 millioner kroner vil dermed forslaget til den totale pressestøtten bli. Kulturminister Trine Skei Grande sier i en pressemelding at; 
- Ordningen er særlig rettet mot små, lokale nyhets – og aktualitetsmedier. På den andre siden sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, i en pressemelding at produksjonstilskuddet i realiteten har tapt seg kraftig i verdi over tid, da det ikke har vært inflasjonsjustert på mange år. – Det er beklagelig. For de mediehusene som mottar produksjonstilskudd er dette svært viktig, sier Jensen. 

NRK-lisensen – for liten økning?

NRK-lisensen øker i budsjettet med 61 kroner, men det er 14 kroner mindre enn det NRK selv ønsket. Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i mediehuset, sier til NRK at det er en annerkjennelse fra regjeringen om at de mener NRKs oppdrag er viktig i det norske samfunnet. Samtidig ytrer han at økningen på 61 kroner fører til at deres rammer vokser betydelig mindre enn den generelle lønns – og prisveksten ellers i samfunnet og de for femte år på rad må effektivisere betydelig. Samtidig vil regjeringen at NRK forsetter og kutte i egne driftskostnader som en forutsetning for bevilgningen. Regjeringen ønsker en effektivisering på rundt 70 – 80 millioner, noe som for NRK kan bety kutt i antall årsverk og at andre effektiviseringstiltak må gjennomføres. 

Med TV2 sin nye avtale om kommersiell allmennkringkasting og NRKs mulige kutt i driftskostnader blir det svært interessant og se hvordan de to mediehusene vil stå opp mot hverandre i fremtiden. 

Økning i filmstøtte 

Det statlige filmfondet i statsbudsjettet for 2019 vil øke til 520, 2 millioner kroner - noe som vil bety en økning på 30 millioner kroner. Filmfondet deles ut som utvikling – og produksjonsstøtte til serier, filmer og spill. I følge filterfilmogtv.no ble filmfondet i fjor bare justert på linje med prisstigningen og året før ble det noe redusert. Kulturminister Trine Skei Grande hevder ovenfor NTB at flere andre filmtiltak får større budsjetter slik at den totale støtten i 2019 blir 50 millioner kroner større enn fjor. 

Må studentene tilpasse seg en ny stipendordning? Og vil vi se en inflasjonsjustert pressestøtte? Det gjenstår å se hvordan det endelige statsbudsjettet for 2019 vil se ut.