10 gode nyheter du kanskje ikke fikk med deg i 2022
Artikkel - Sarah A. Jensen
Mange kan kjenne seg igjen i en overveldende tilstrømning av konstant medieinnhold, spesielt i en hverdag som aktiv krever digitaliserte enheter. Stadig vekk blir saker omtalt rundt om i verden og det blir vanskelig å følge med på alt. I første omgang hadde jeg derfor valgt å skrive en oversiktsartikkel om 10 hovedpunkter for i år, men den planen gikk fort i vasken da jeg lagde en liten oversikt over nettopp dette.
Derfor har jeg heller valgt å skrive en oversiktsartikkel om 10 POSITIVE ting som har hendt, noe som er viktig er viktig å ta hensyn til, i en hverdag som omgås av konstant digital informasjon. Så her kommer den!
Ny lov i Spania behandler mensensmerter på lik linje som influensa
Etter overveielser av abortloven i Spania, har regjeringen kommet med nye forslag om å likestille mensensmerter med det av vanlig forskjølelse. En slik lovgivning vil være svært betydelig i Europa ettersom Spania da vil være det første landet i til å fremme en slik lov overfor permisjon og sykepenger. Regjeringen foreslår blant annet at ved store mensensmerter skal dette også behandles på lik linje som forskjølelse hvor man trenger en overordende lege til å annerkjenne sykdom og dermed kreve sykepenger under permisjon. Dette er en lovgivning som vil være banebrytende for den nasjonale likestillingen og vil også legge vind i seilene for resten av Europa når det gjelder likestilling i permisjon arbeidsforhold.
Vibeke Fürst Haugen blir NRK’s første kvinnelige kringkastingssjef
Etter 13 konsekutive menn på sjefsplassen hos NRK, blir Vibeke Fürst Haugen den første kvinnelige kringkastingssjefen hos NRK. Kringkastingssjef er den øverste arbeidstittelen, noe som illustrerer den viktige betydningen for kvinnelig representasjon i NRK. Haugen legger vekt på bedre tydeligjøring av mangfold, noe som NRK har lenge jobbet hardt for å nå. Dermed understreker hun den store jobben NRK har i sine hender overfor mangfold og å gi en større bredde av stemmer bli hørt.
Første normale fadderuke på to år uten Covid-19 restriksjoner
I år var første gang siden 2019 der fadderuka, konserter og festivaler ble arrangert på normalt vis (uten Covid-19 restriksjoner!). Etter pandemiens pågang i 2020, har studentlivet blitt betraktet betydelig av strenge sosiale tiltak og Covid-19 restriksjoner. Derimot ble dette det første året på to år hvor studenter har fått fadderuka på plass uten slike reglememter og dermed fikk mange en god start på studielivet. Dette gjelder også sosiale arrangementer som konserter og festivaler som også møtte positiv pågang av både unge og eldre som fikk slått seg løs under festivitetene.
Regjeringen legger frem nytt forslag: forbud på konverteringsterapi i Norge
I fjor tok den daværende regjeringen konversteringsterapi eller også kalt homoterapi på høring noe som konkluderte i et forbud på dette men kun gjeldende for barn. Dermed ble det diskutert at aldersgrensen for dette skulle blant annet ligge mellom 16 og 18 år. Derimot tar Støre-regjeringen et større skritt i å endre på dette med et forbud på konverteringsterapi også for voksne. Dessuten vil regjeringen også forby reklame og markedsføring av slik praksis i Norge.
Norsk film ble nominert til to Oscar nominasjoner
I år var et eksepsjonelt år for norsk film og kultur, ettersom en av Norges fremmerste regissører; Joachim Triers film ble nominert i hele to kategorier i Oscar utdelingen. Trier’s film; «Verdens verste menneske», fikk oppmerksomhet verden rundt, noe som har vært banebrytende for norsk film. Dessuten har filmens hovedperson, spilt av Renate Reinsve, vunnet prisen for beste kvinnelige skuespiller i filmfestivalen Cannes i 2022.
Gratis samisk barnehage
Norske Samiske Riksforbud (NSR), er stolte i å presentere gratis barnehage plasser for samisk språkelig barn. NSR har sammen med gruppeledere fra senterpartiet (SP) og Ávjovári Flyttsameliste (JSL), blitt enige om gratis samiskspråkelig barnehageplass i Nord-Troms og Finnmark. Dermed har dette blitt betraktet i Sametingets budsjett noe som fremmer og sikrer samisk språk og kultur for samiske familier og barn. Dermed vil dette tiltaket i Sametingets budsjett for 2023 også videreføres ved å sikre alle samiske barn en barnehageplass.
Frastjålet Benin bronsje blir returnert til Nigeria
Gjenstander og materialer som ble frastjålet fra Benin for 125 år siden av britiske soldater har blitt returnert av den tyske staten tilbake til det opprinnelige landet Nigeria. De 22 gjenstandene som har stor historikk i tyveri og forflytting, ble i 2022 retunert til Nigeria etter mye diskusjon. Gjenstandene ble plyndret og dermed frastjålet i 1897 fra en britisk ekspedisjon og ble derfra videre solgt til tyske museum blant annet i Berlin, Hamburg, Stuttgart and Cologne. Denne hendelsen markerer et stort skritt i avlevering av vestlig tyvgods og det å gi tilbake gjenstandene til hvor de hører hjemme.
USA tilrettelegger for X som en markør for kjønn på amerikansk pass
I en pressetale har den amerikanske staten gjort det mulig for sine borgere å identifisere seg med X markør som et alternativ i kjønnsidentitet på passet. Dermed har staten avgjort fra og med 11. April i år, skal kjønnsidentitet kunne velges uten medisinsk dokumentasjon eller konsultasjon. Dette fremmer muligheten for mennesker som identifiserer seg med andre pronomen utenom de biologiske alternativene; mann og kvinne, til å bli hørt og skape nye tiltak i tilrettelegging for non-binære mennesker i USA.
Dessuten har Tyskland også kommet frem med forslag om selvbestemmelsesrett for kjønnsidentitet med et formål i å simplifisere prossessen av navnskifte og kjønnsendring på pass. Med denne nye loven, kan prosessen av kjønnsendring som både krever tid og mye penger, kunne utføres uten unødvendige tiltak.
Studiestøtten økes i statstbudsjettet for 2023
I år kom statsbudsjettet for 2023, og dermed har regjeringen blitt enig om å øke studiestøtten med 3,600 kr i tillegg til 5,400 kr for studenter i Norge. Regjeringen annerkjenner den vanskelige hverdagen for mange studenter etter pandemien som er preget av inflasjon og dårlig økonomiske forhold for mange. Dette er dermed gode nyheter for studenter med den største økningen på flere år.
New Zealand kom frem med ny lovgivning angående salg og bruk av tobakk
New Zealand har innført ny lovgivning som forbyr bruk av tobakk hos individer født etter 1. Januar 2009. Denne loven er tilrettelagt for at den fremtidige generasjonen skal kunne avstå fra sigaretter og tobakk, noe som tidligere generasjoner har hatt problemer med å løse. Dermed vil dette være et svært betydelig steg innenfor anti-røykingstiltak i landet. Derimot gjelder loven kun overfor sigaretter og tobakk, og ikke vape, e-sigaretter eller snus.