Oktober - Dragonfly-prosjektet: Google skreddersydd for kinesisk sensur
Artikkel – Anders Wiig Letnes
Dragonfly, en Google-søkemotor som følger kinesiske sensurlover, ble avslørt i høst. Mens flere detaljer kom frem fortsatte Google å holde prosjektet hemmelig. I oktober bekreftet Google-sjef Sundar Pichai at Dragonfly eksisterer, og tirsdag denne uka ble han grillet i Kongressen.
Det var mange mediesaker i nyhetene i oktober også. Saken om drapet på journalisten Jamal Khashoggi kom frem i lyset, og pågår fortsatt. På slutten av måneden fikk flere Trump-motstandere bomber i posten. Heldigvis ble ingen skadet.
Google var mye i mediene i oktober. Google+ legges ned på grunn av datalekkasjer, men også på grunn av få brukere. Tjenesten, som skulle konkurrere med Facebook, nådde aldri opp mot konkurrenten, og anses av mange som en av Googles største flauser. I tillegg fikk 48 Google-ansatte sparken etter anklager om seksuell trakassering, og selskapet skal ha bestukket ansatte for å tie.
Denne artikkelen handler også om Google, og mer spesifikt om det såkalte Dragonfly-prosjektet. Medier begynte å omtale Dragonfly i august, kom med flere detaljer i september og i oktober snakket CEO Sundar Pichai om prototypen under en pressekonferanse. Tirsdag som var ble han utspurt om Dragonfly i Kongressen.
Hva er Dragonfly?
The Intercept kom med avsløringene i august. Dragonfly er en sensurert versjon av Googles søkemotor, som følger kinesiske myndigheters svartelister, både på søkeord og nettsider. Noen ord eller fraser vil ikke gi noen resultater engang. Prosjektet har pågått siden våren 2017, og kunne vært klart for lansering i 2019, avhengig av godkjennelse fra kinesiske myndigheter.
Kinesiske myndigheter sensurerer nettsider med informasjon om politiske motstandere, ytringsfrihet, sex, nyheter og akademiske studier. I tillegg blokkeres informasjon om Tiananmen-massakren i forbindelse med Demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989. Dessuten blokkes anti-autoritær litteratur, som George Orwells 1984.
En av kildene i Google uttrykte: ”Jeg er mot at store selskaper og myndigheter samarbeider om å undertrykke folket sitt,” og la til at andre land kan prøve seg på det samme som Kina. Patrick Poon, forsker i Amnesty International, mener at hvis Google gir etter for sensuren, så er det en seier for kinesiske myndigheter, og kan føre til at andre selskaper gjør det samme.
The Intercept nevner at Google hadde en sensurert søkemotor i Kina mellom 2006 og 2010, noe de fikk mye kritikk for. Google trakk seg ut av Kina i 2010, i noe The New York Times kaller en protest mot landets sensursystem. The Intercept påpeker hvordan Sergey Brin, en av Googles grunnleggere, ble født i Sovjet, og sa de trakk seg ut på grunn av ”totalitære krefter”. En årsak til at Google nå tilsynelatende har endret ståsted er at Kina har mer 750 millioner internettbrukere, noe som vil være en massiv inntektskilde for selskapet. En annen kan være forandringer i ledelsen, hvor grunnleggerne har trukket seg noe tilbake, mens CEO Sundar Pichai har vært tydelig i sin visjon om å nå hele verden, også Kina.
The New York Times skriver at helomvendingen er nok et eksempel på hvordan amerikanske teknologiselskaper prøver å skreddersy produkter for det store kinesiske markedet, selv hvis det betyr at de må innskrenke ytringsfriheten.
Mange menneskerettighetsorganisasjoner har uttrykt bekymring. Dessuten har Google-ansatte protestert, og kaller det et brudd på Googles etiske prinsipper. Prinsippene deres for etisk bruk av kunstig intelligens sier at teknologi ikke skal brukes på en måte som bryter menneskerettigheter.
På kinesiske sosiale medier har noen ment at det er fint om den ledende søkemotoren, Baidu, får konkurranse. Liu Xingliang, forsker i et analysefirma, uttalte at de ønsker ”normale Google” velkommen, men de trenger ikke nok en Baidu.
Oktober: Pichai letter (delvis) på sløret
Google har forsøkt å holde Dragonfly hemmelig, selv etter avsløringene i august. Først i oktober bekreftet Pichai at Dragonfly eksisterer. Han uttalte på en pressekonferanse at de var i en tidlig fase, og at det var viktig for Google å ”utforske”. Han sa dette var noe de bygde ”internt” for å finne ut hvordan en Google-versjon i Kina ville sett ut. De fant ut at rundt 1 % av søkene ville bli sensurert. Pichai sa også at Google kunne tilby bedre informasjon enn de andre søkemotorene i Kina, eksempelvis på behandling av kreft. Dette melder CNN Business.
The Washington Post skriver at denne ene prosenten betyr noe. Mange svartelistede søk vil allikevel blokkeres. Dessuten knyttet en prototype av Dragonfly søkere til sine telefonnumre, noe som kan hjelpe kinesiske myndigheter å overvåke innbyggerne. Det pekes på at Googles mål alltid har vært et mer åpent internett, mens Kinas har vært det motsatte. Men hvis Dragonflys fremtid er så usikker som Google hevder, betyr det også at det er mulig å ombestemme seg. Dermed oppfordrer avisas redaktører Google til å gjøre nettopp dette.
CNN Business nevner at Google har endret slagordet sitt fra ”don´t be evil” til ”do the right thing”. Fra et forretningsperspektiv er det selvsagt riktig av Google å forsøke å komme seg inn på det kinesiske markedet igjen. CNN sier ikke eksplisitt at det ikke er riktig fra et etisk perspektiv, men i saker som denne trenger man kanskje ikke være eksplisitt.
Høringen i desember
Tirsdag forrige uke møtte Pichai opp i Kongressen. Google-sjefen ble spurt ut om ulike temaer, men det var først da Dragonfly ble nevnt at han så tidvis ukomfortabel ut, ifølge The Intercept. Pichai insisterte igjen på at Dragonfly bare var noe de hadde drevet med internt. Google har ”ingen planer om å lansere en søkemotor i Kina,” sa han.
The Intercept peker på at dette motsier avsløringer fra oktober. Ifølge kilder i Google skal Ben Gomes, Googles ”søkesjef”, ha snakket om en mulig lansering i begynnelsen av 2019. Etter august har The Intercept fulgt saken tett, og baserer mange av artiklene sine på lekkede dokumenter og kilder på innsiden av Google. Hvorvidt man stoler på disse kildene er opp til en selv, men nettstedet er i alle fall referert til i mange artikler om Dragonfly. Blant annet fra anerkjente aviser som The New York Times, The Washington Post og The Guardian.
Poenget til The Intercept er at hvis både Gomes-avsløringen er sann, og Pichai snakker sant, så er det kun én forklaring: Nemlig at Google la Dragonfly på is etter avsløringene. Hvis dette er sant er det min oppfatning at avsløringene nettopp beviser hvorfor Dragonfly ville vært så farlig. Dragonfly-avsløringene er perfekte eksempler på den typen ytringsfrihets- og sensursaker som Dragonfly ville filtrert vekk.
Ifølge The Guardian gjentok Pichai flere ganger at de ikke har noen lanseringsplaner ”akkurat nå”. Google skal være ”åpne” om dette og kommer til å konsultere med den lovgivende forsamlingen før lansering i Kina. Avisa mener også at han under høringen uttrykte hvordan Google sannsynligvis forsvarer at de vil tilbake igjen til Kina. Da Pichai ble bedt om han kunne avkrefte at Google kom til å lansere et sensur- og overvåkningsverktøy i Kina, svarte han nemlig at: ”Vi ser på det som vår plikt å utforske muligheter til å gi brukere tilgang på informasjon.”
Skal vi ta Pichai på ordet betyr det kanskje at Dragonfly er lagt på is, men det er allikevel klart at Google utforsker mulighetene for å komme seg inn på det kinesiske markedet. Om dette blir med Dragonfly, noe som ligner eller noe helt annet, gjenstår å se.